Skip to main content

Περιθώριο μίας εβδομάδας δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Αν δεν προκύψουν εξελίξεις οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις από την ερχόμενη Τετάρτη.

Στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, αποφάσισαν να τηρήσουν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που πριν λίγη ώρα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίασή τους σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε κλίμα έντασης καθώς βρίσκονται για 7ο μήνα απλήρωτοι, αναμένοντας παράλληλα τις ΚΥΑ σχετικά με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και το πρόγραμμα των μετατάξεων.

Μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης υπογράμμισε πως «αποφασίστηκε από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη η ελεύθερη διακίνηση της εναπομείνασας ποσότητας ζάχαρης που υπήρχε στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, από την παραγωγή του 2017».

Η διάθεση είχε σταματήσει από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, σε μία προσπάθεια να καταδείξουν οι εργαζόμενοι της πολύπαθης ΕΒΖ πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Ο λόγος για 8.000 τόνους ζάχαρης που είχε δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια, από το βασικό πιστωτή της ζαχαρουργίας, την τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο η διοίκηση της βιομηχανίας προέβη σε συμφωνία με την τράπεζα και ξεκίνησε τη διάθεσή της.

Ο βασικός λόγος που έκανε τους εργαζόμενους να «ρίξουν»και άλλο νερό στο κρασί τους ήταν το γεγονός πως δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από το αρμόδιο υπουργείο, οι διαδικασίες για τις εφαρμοστικές διατάξεις αναφορικά με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα των μετατάξεων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναμένουν μήπως προκύψει κάποια θετική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση της ζαχαρουργείας προκειμένου να πληρωθούν τους οφειλόμενους μισθούς τους.

Αν δεν προκύψει τίποτε από τα παραπάνω, τότε οι εργαζόμενοι, από την ερχόμενη Τετάρτη θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις εργοστασίων και του κτηρίου της διοίκησης της ΕΒΖ.