Skip to main content

Πέτσας: Η ΓΓΠΠ είχε προειδοποιήσει σε 4 γλώσσες για την κακοκαιρία

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σε αναλυτική ενημέρωση για τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από χθες το απόγευμα, σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών, είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τα πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για την κατάσταση και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών.

Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτό «θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την υψηλή τάση.

 Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

«Ο νέος ΓΓ Πολιτικης Προστασίας έχει εγκατασταθεί στην Χαλκιδική», πρόσθεσε.

Οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη Χαλκιδική.