Skip to main content

Ποιοι και πώς κερδίζουν από την ενεργειακή κρίση

Ποιοι βλέπουν τα οικονομικά μεγέθη τους να αυξάνουν ακόμα κι εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη.

Οι Έλληνες εφοπλιστές (και) στα χρόνια που έρχονται θα εξακολουθήσουν να βλέπουν τα οικονομικά μεγέθη τους να αυξάνουν ακόμα κι εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, που πλήττει τον πλανήτη. Πώς; Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, ελέγχουν διεθνώς το περίπου 20% με 25% της χωρητικότητας του στόλου των βαποριών που μετακινούν LNG. Δηλαδή της ενέργειας του μέλλοντος. Κι αν συνυπολογισθούν και τα βαπόρια που χτίζονται γι΄ αυτόν τον σκοπό στα ναυπηγεία όλου του κόσμου αυτόν τον καιρό, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει ακόμα και στα επίπεδα του 30%.

Όπερ σημαίνει ότι περίπου ένα στα τρία, θα είναι ελληνικών συμφερόντων και πάλι. Όπερ σημαίνει και πάλι με τη σειρά του πως (και) το υγροποιημένο αέριο από ελληνικά πλοία θα περνά...

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει άλλη μια παραδοχή. Για πρώτη φορά ενδεχομένως, το ελληνικό κράτος φρόντισε να είναι τόσο πολύ προχωρημένο κι αυτό, αναφορικά με την ίδια μορφή ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα λειτουργούν στο προσεχές διάστημα – αν όλα πάνε καλά – τρεις σταθμοί υποδοχής LNG. Όταν σε χώρες – μεγαθήρια, όπως η Γερμανία, δεν θα λειτουργεί κανένας!

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσουν – αν όλα πάνε καλά – οι εργασίες κατασκευής του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil. Από την εταιρία «Διώρυγα GAS», που ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Εφόσον η επένδυση προχωρήσει βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, τότε θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν από το τέλος του 2023. Οπότε θα έρθει να προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο δυναμικό.

Την ίδια ώρα κι επειδή ως γνωστόν οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται, με παρέμβαση του αρμόδιου αντιπροέδρου της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, εξασφαλίσθηκε η επαναλειτουργία τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων επί ελληνικού εδάφους. Θυμίζουμε ότι ο Τίμερμανς είναι ο εμπνευστής της άμεσης μετάβασης στις ΑΠΕ. Και βασικός ενεργειακός συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού