Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: Να δείξουμε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν χωρούν φασίστες

Μετά την παρέμβαση των μελών του Ιερού Λόχου στο ΚΘΒΕ, η δημοτική κίνηση καλεί τους Θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο την παράσταση.

Τη αμέριστη συμπραράστασή της στους ανθρώπους της παράστασης «Πυρκαγιές», τη σκηνοθέτιδα Ιώ Βουλγαράκη και τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, εκφράζει η δημοτική κίνηση «Η Πόλη Ανάποδα», μετά την παρέμβαση τεσσάρων μελών του Ιερού Λόχου στη διάρκεια της χθεσινής παράστασης στο Βασιλικό Θέατρο (δείτε εδω).

Μιλώντας για την επίθεση, η κίνηση σημειώνει πως «πίσω από τον θρησκόληπτο φανατισμό και την ανοησία υποβόσκει μια επιθετική ισλαμοφοβία και ένας απροκάλυπτος ρατσισμός απέναντι στο έργο και στον Λιβανοκαναδό συγγραφέα του».

«Τέτοιες ομάδες, αναβαπτισμένες μέσα από τη συμμετοχή τους στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις τους. Μέχρι τώρα έχουν στοχοποιήσει πρόσφυγες, μετανάστες, καταλήψεις, αντιφασίστες. Τώρα, επιτέθηκαν στους καλλιτέχνες μιας παράστασης (ή μιας «ταινίας», όπως την χαρακτηρίζει ένας εξ αυτών αποχωρώντας). Καθόλου περίεργο: δουλειά των φασιστών ήταν πάντα να ανακαλύπτουν και να υποδεικνύουν εχθρούς ανάμεσα στους φτωχούς και τους αγωνιζόμενους, ανάμεσα σε όσους σκέπτονται και δρουν διαφορετικά, για να προστατέψουν έτσι την κυρίαρχη τάξη», σημειώνει η Πόλη Ανάποδα. 

«Ο φασισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος για να σπείρει το μίσος του στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την απελπισία ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας. Και σε αυτό, οι ευθύνες μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε στο όνομα της κατάργησης της λιτότητας, για να υποταχθεί μετά στο μονόδρομο των μνημονίων, διακηρύσσοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι βέβαια και οι ευθύνες τόσο της αστυνομίας, όσο και της πολιτικής της ηγεσίας που εξακολουθούν να δείχνουν ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις. Οι φασίστες λοιπόν θα επιτίθενται. Και θα μας βρίσκουν απέναντί τους, με λόγια και με πράξεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε το δημόσιο χώρο και το δημόσιο λόγο από το μίσος τους. Θα στεκόμαστε με ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη δίπλα σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε συλλογικότητα που θα στοχοποιηθεί. Και κυρίως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίγουμε με την πολιτική και κοινωνική μας δράση δρόμους αλληλεγγύης και ελπίδας για τους πολλούς και τους φτωχούς, ώστε να κλείσουμε οριστικά το δρόμο στον φασισμό», προσθέτει. 

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους συντελεστές, επισημαίνει το ότι «οι φασίστες ενοχλήθηκαν από τη δουλειά τους, αποτελεί μια ένδειξη ότι κάτι κάνουν καλά και καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο την παράσταση, η οποία ήδη πηγαίνει πολύ καλά, και να δείξουν, όπως έδειξαν και οι θεατές της παράστασης, ότι στην πόλη αυτή δεν χωρούν φασίστες και ρατσιστές.