Skip to main content

Πολλές ενδείξεις ότι η συμφωνία πλησιάζει βλέπει ο Μάρδας

Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ: Να φύγουμε από την κατάσταση ασφυξίας, είπε ο Λουφάκης. Σκληρή κριτική από τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο.

της Άννης Καρολίδου

«Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, γίνεται συστηματική δουλειά  εδώ και μεγάλο διάστημα. Όσα λέχθηκαν για μη ποσοτικοποιημένες προτάσεις, δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αρνούμενος όμως να σχολιάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Μάλιστα για τον υπουργό, το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων κατ΄ επέκταση, δεν είναι η ρευστότητα αλλά η αβεβαιότητα.
 
Στο δεύτερο μέρος της σημερινής 40ης γενικής του συνέλευσης, ο ΣΕΒΕ άνοιξε τη συζήτηση καλώντας ομιλητές από διαφορετικούς στίβους της κοινωνίας και τη οικονομίας, ζητώντας από αυτούς να δώσουν την δική τους εκτίμηση για την κατάσταση της χώρας αλλά και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Κυριάκο Λουφάκη, το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εξόδου της χώρας από την κρίση, από την κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκεται για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε εποχή «φθηνότερου» ευρώ, χαμηλών τιμών πετρελαίου και σταδιακής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομικής μηχανής.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι η εξαγωγική πολιτική δεν μπορεί να κτιστεί στο φθηνό νόμισμα, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμα.  «Η ανταγωνιστικότητα», είπε, «κερδίζεται με όποιο άλλο τρόπο αλλά όχι με το φθηνό νόμισμα».

Ο υπουργός αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για μία πόλη που θα αξιοποιήσει, μέσα από τη συνεργασία φορέων και παραγωγικών τάξεων, τις υποδομές της με διαφορετικό τρόπο, ανοίγοντας για παράδειγμα τους χώρους της ΔΕΘ σε παράλληλα fora, εμπορικά και οικονομικά, για την ΝΑ Ευρώπη.

Ο υπουργός έδειξε πολύ καθαρά ότι δεν έχει καμία προσκόλληση σε αγκυλώσεις ιδεολογικού χαρακτήρα σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών (σ.σ λιμάνια), ενώ για την συνεχιζόμενη κρίση εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα ήταν ανέτοιμη στο «διπλό άνοιγμα», στην Ε.Ε και στη παγκοσμιοποίηση.

Απο το πάνελ της εκδήλωσης ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, άσκησε συνολικά κριτική στα πολιτικά κόμματα, ενώ υποστήριξε πως «η χώρα εδώ και ένα χρόνο και όχι μόνο το τελευταίο τετράμηνο, έχει ελλειπή διακυβέρνηση».

Μίλησε για «κατάσταση διάλυσης και καταστροφής που δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη», για την οποία κυρίως ευθύνονται τα «πελατειακά και φαντασιόπληκτα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, φτάνοντας στο σήμερα καθώς είδωλα λαϊκής πλάνης περιφέρουν τη δυστυχία της χώρας». Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτισμικό αλλά η λύση, πρόσθεσε, θα έρθει αναγκαστικά από την πολιτική, από την κοινωνία που θα γεννήσει καινούργια πράγματα.

Την άποψη του επιχειρηματία - εξαγωγέα μετέφερε ο οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου ο οποίος υποστήριξε οι «ανήσυχοι Έλληνες θα πρέπει να τολμήσουν και να προσπαθήσουν χωρίς να περιμένουν βοήθεια από κανένα και από πουθενά».

Τη λύση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα θα πρέπει να την αναζητήσει στην Αριστεία, υποστήριξε ο καθηγητής στο Texas A&M Energy Institute, Χριστόδουλος Φλούδας. Αριστεία στο δημόσιο μέσω συστήματος κινήτρων, αριστεία στην εκπαίδευση, με έμφαση στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και στην παραγωγή προϊόντων. Οι Έλληνες δε θα πρέπει να είναι απλώς παροχείς υπηρεσιών, θα πρέπει να γίνουν παραγωγοί. Παράλληλα, θα πρέπει να δουλέψουν για την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο και συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Voria.gr Γιώργος Μητράκης.