Skip to main content

Πρεμιέρα για τον Αναπτυξιακό Νόμο με Μεταποίηση και Logistics και ενισχύσεις έως 75%

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια 100.000€ και άνω με ανώτατα ποσοστά βάσει του αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καθεστώς «Μεταποίηση- Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Οι υποβολές ξεκινούν στις 27/07/2022 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31/10/2022.

Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν τα επενδυτικά σχέδια στο σύνολο της μεταποίησης και της εφοδιαστικής αλυσίδας πλην των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε μεταποίηση αγροτικών προϊόντων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο καθεστώς της αγροδιατροφής η προκήρυξη του οποίου αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στον τομέα της μεταποίησης οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι εκείνες που αφορούν στην δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενων, την διαφοροποίηση της παραγωγής σε προϊόντα ή υπηρεσίες καθώς και τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις, την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας, την αγορά αδειών τεχνογνωσίας και τις αμοιβές συμβούλων.

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια 100.000€ και άνω με ανώτατα ποσοστά βάσει του ακόλουθου αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που πρόσφατα κυρώθηκε από την Κοινότητα.

 

 

Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 55%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις στο 65% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 75%.

Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 9, με την επιφύλαξη του β ́ εδαφίου της παρ. 3 και της παρ. 4, του ιδίου άρθρου, χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 1 χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που:

α. υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

αα. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,

αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

αδ. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

β. υλοποιούνται :

βα. σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,

ββ. σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,

γ. αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

4α. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με τον ν. 4759/2020 είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.

β. Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Ειδικά για τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια τα κίνητρα χορηγούνται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου εκτός της περ. β(ββ) που χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%).

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στον Κεντρικό, Βόρειο, και Νότιο Τομέα της Αθήνας θα μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις για ΜΜΕ με ποσοστό 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 20% για τις Μικρές.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για όλα τα είδη ενισχύσεων, ήτοι της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής ή της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 9 (ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης) και τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Επιμέλεια άρθρου: Noisis Α.Ε.
www.noisis.gr