Skip to main content

Ριζικές αλλαγές και πάγωμα δανείων σε ΜΜΕ προανήγγειλε η «νέα» Attica

Σαρωτικές αλλαγές ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της τραπέζης - Σταματούν οι δανειοδοτήσεις προς ΜΜΕ, «διασφαλισμένες» οι καταθέσεις

Εξυγίανση, εθελούσια έξοδο και μείωση μισθών προανήγγειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της τραπέζης, που άναψε σήμερα το «πράσινο φως» στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, «η παρουσία μου εδώ είναι παρουσία ευθύνης. Έχω αναλάβει να υλοποιήσω το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα επιλύει το σύνολο των ζητημάτων που θέτει ο έλεγχος του SSM και της ΤτΕ. Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο. Κάποιοι θα θιγούν. Δεν είναι δυνατόν όταν οι συντάξεις βρίσκονται στα 500 και οι νέοι πτυχιούχοι και με μάστερ να παίρνουν αμοιβές των 800 και 1000 ευρώ να υπάρχουν τόσο υπέρογκες αμοιβές στην τράπεζα. Είναι ένα θέμα που θίγει ο SSM».

«Θα προωθήσουμε εθελούσια και μείωση μισθών και ζητάμε περισσότερη δουλειά και αποτελεσματικότητα θα έχουμε διαφάνεια. Η τράπεζα πρέπει να αποκτήσει τις δικές της δομές και οι σύμβουλοι να έχουν ένα τέλος. Θα είμαστε δυσάρεστοι αλλά χρήσιμοι με στόχο να ανακτήσουν οι μέτοχοι την επένδυσή τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Attica, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύσει μια τράπεζα με ιστορικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο τόσο από την ΤτΕ και από τον SSM όσο και από οποιονδήποτε άλλο θα ήθελε να διερευνήσει οποιοδήποτε θέμα για την τράπεζα».

Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκαν είναι οι: Αθανάσιος Τσάδαρης, Ιωάννης Τσακιράκης, Ευστάθιος Αναγνώστου, Δημήτριος Τζαννίνης, Χαράλαμπος Μπριλάκης, Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, Γεώργιος Βλαχάκης, Γεώργιος Παναγιώτου, Αθάνασιος Σταθόπουλος και εκπρόσωπος του δημοσίου η κα Στεφανία Γεωργακάκου Κουτσονίκου. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ορίστηκαν οι κ.κ. Μπριλάκης, Μαρμαγγιόλης, Βλαχάκης και Παναγιώτου. Πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου θα είναι ο κ. Παναγιώτου και μέλη οι κ.κ. Τζαννίνης και Μπριλάκης.

«Stop» στα δάνεια προς ΜΜΕ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η νέα διοίκηση αποφάσισε να «παγώσει» τις χρηματοδοτήσεις προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εξάλλου, το πόρισμα του SSM δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις αλλά επισημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει πολιτική διαχείρισης ώστε να μπορεί να σταθμίζει τους κινδύνους και να τιμολογεί τις δανειοδοτήσεις.

Η διοίκηση της Attica Bank, ερωτηθείσα για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, απέφυγε να δώσει αριθμούς, λέγοντας, ωστόσο, ότι η γραμμή προς τον συγκεκριμένο ήταν «αρκετά μεγάλη και έχει εξαντληθεί».

Αναφερόμενη στα δάνεια και στη συνολική έκθεση (NPE) της τράπεζας, ελέχθη ότι είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων που κάθε φορά είχαν τεθεί. Όμως, αυτό που εντόπισε ο SSM ήταν η έλλειψη πολιτικής διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων με αποτέλεσμα η συνομολόγηση δανείων να είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του αιτούμενοι δανειολήπτη με το στέλεχος της τράπεζας. «Κάποια δάνεια θα έπρεπε να είχαν τιμολογηθεί διαφορετικά ενώ δεν έχουν όλα τα δάνεια ασφαλή καλύμματα», ανέφερε η διοίκηση.

Παράληλλα, έδωσε επανειλημμένως διαβεβαιώσεις για την απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων των καταθετών στην Attica Bank. Ερωτηθείσα για το ύψος των καταθέσεων δημοσίων οργανισμών και ΔΕΚΟ, η διοίκηση ανέφερε ότι από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ καταθέσεων αυτών των φορέων που είχε η τράπεζα, τον Απρίλιο του 2015 έχασε τα μισά λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αποσύρει καταθέσεις δημοσίων οργανισμών για πληρωμές οφειλών προς το ΔΝΤ. Οι καταθέσεις απομειώθηκαν περαιτέρω με τη μεταφορά καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ για την αύξηση κεφαλαίου του τέλους 2015, ενώ Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2016 υπήρξε νέα εκροή 140 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο όπως τον Απρίλιο - Μάιο του 2015. Σήμερα οι καταθέσεις δημοσίων φορέων στην τράπεζα κινούνται περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Κληθείσα να απαντήσει εάν η τράπεζα θα προβεί σε διαγραφές δανείων, δεδομένων των υψηλότερων προβλέψεων που διαθέτει σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, η διοίκηση ανέφερε ότι στόχος είναι να εξαλειφθούν οι επισφάλειες με κάθε μέσο. Ερωτηθείσα εάν παραμένει σε ισχύ το σχέδιο του Γ. Δραγασάκη για τη μετεξέλιξη της Attica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα, η απάντηση ήταν: «Τα πάντα θα ξαναμπούν στο τραπέζι».

Κατέστησε σαφές, τέλος, ότι δεν θα δεχθεί καμία εξωθεσμική παρέμβαση, ενώ μοναδικός της στόχος θα είναι η συνεχής συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές και η άμεση αναδιοργάνωση της τράπεζας ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας, να εμπεδώσει την πίστη της στην πελατεία της, να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA και να περιορίσει τα NPLs.