Skip to main content

Σαμοθράκη: Νέος ελκυστικός επενδυτικός προορισμός - Ποιοι την επιλέγουν

Βίλες και μικρά καταλύματα ξεφυτρώνουν στο... μυστηριακό νησί του Θρακικού Πελάγους - Ποιο το κόστος κατασκευής και απόκτησης οικοπέδου

Σε επενδυτικό προορισμό εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Σαμοθράκη καθώς έχει μπει στο στόχαστρο τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων επενδυτών, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία τουριστικών υποδομών μέσω του Leader Αλιείας, που αναμένεται να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν αριθμητικά τις κλίνες του νησιού.

Η Σαμοθράκη, μετά από χρόνια στασιμότητας ζει ημέρες ανοικοδόμησης αποκτώντας ένα σύγχρονο απόθεμα καταλυμάτων και εξοχικών κατοικιών που θα δώσουν νέο αέρα στο νησί, το οποίο είναι ιδιαίτερο αγαπητό στους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί του Θρακικού Πελάγους προσπαθεί να διατηρήσει τον εναλλακτικό του χαρακτήρα, αποφεύγοντας να υποδεχτεί μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις.

Αυτό το διάστημα κατασκευάζονται περί τις 45 βίλες, οι οποίες είναι διάσπαρτες στο μυστηριακό νησί, με σκοπό οι ιδιοκτήτες τους είτε να τις πουλήσουν μετά  την αποπεράτωσή τους, είτε να τις εκμεταλλευτούν ως Airbnb, με τη βραχυχρόνια μίσθωση να διεισδύει σταδιακά στη Σαμοθράκη, που μέχρι σήμερα διαθέτει μικρό αριθμό κατοικιών που μισθώνονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Οι επενδυτές είναι τόσο Έλληνες όσο και ξένοι, προερχόμενοι μεταξύ άλλων από το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι αγάπησαν το νησί και αποφάσισαν  τη δημιουργία εξοχικής κατοικίας προς εκμετάλλευση.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, διαθέτουν ήδη εξοχικό στο νησί, ωστόσο προχώρησαν στις εν λόγω επενδύσεις αφενός γιατί αγαπούν τη Σαμοθράκη, και αφετέρου γιατί διαβλέπουν τις τουριστικές προοπτικές που διαθέτει καθώς, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων των τουριστών, γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική.

Η κατασκευή πολυτελών κατοικιών είναι μια νέα πρόταση εξοχικής κατοικίας για τη Σαμοθράκη καθώς μέχρι πρότινος το κύριο ενδιαφέρον αφορούσε στην αγορά παλιάς κατοικίας, η οποία θα χρειαζόταν ανακαίνιση, είτε στην αγορά αγροκτήματος με οίκημα μέσα σε αυτό ή την κατασκευή του.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στο νησί, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, «η αγορά ακινήτων στη Σαμοθράκη βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία». Σύμφωνα με τον ίδιο με το ποσό των 500.000 έως 600.000 ευρώ μπορεί να αγοραστεί το οικόπεδο και να κατασκευαστεί μία βίλα.  

Καταλύματα μέσω Leader Αλιείας

Την ίδια ώρα μέσω του προγράμματος Leader Αλιείας, υλοποιούνται περίπου 43 προτάσεις, που αφορούν στην παροχή τουριστικων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων στην ίδρυση εταιρειών για περιηγήσεις τουριστών με σκάφη και στην αναβάθμιση τους, αλλά και στη δημιουργία καταλυμάτων για τη φιλοξενία τουριστών. Συνολικά στο πρόγραμμα είχαν κατατεθεί  90  προτάσεις, ενώ οι 15 από τις εγκριθείσες αφορούν στην κατασκευή καταλυμάτων.

Το ποσοστό της χρηματοδότησης αγγίζει το 85% του έργου και φτάνει τις 250.000 ευρώ. Μάλιστα το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο αναμένεται να τρέξει και νέο Leader με το ύψος της χρηματοδότησης να είναι σημαντικά αυξημένο ανά business plan.

Σημειώνεται πως κάθε ένα από τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία βάσει του προγράμματος θα πρέπει να αποπερατωθούν μέχρι τα τέλη του 2023, αφορά 4 με 5 σπιτάκια, που θα προσθέσουν επιπλέον κλίνες στις ήδη υπάρχουσες του νησιού. Σήμερα οι κλίνες αγγίζουν περί τις 1.600. Δεδομένου πως υπήρξαν καθυστερήσεις για την έναρξη των έργων οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα ζητούν παράταση του προγράμματος πέραν του τέλους τους έτους.

Σημειώνεται πως παρά την συνεχώς ανοδική πορεία  της τουριστικής ζήτησης που καταγράφεται για το νησί, η Σαμοθράκη διαθέτει μόλις τρία ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα καταλύματα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια.