Skip to main content

Σέρρες: Οι γαλάζιοι σταυροί, η πρωτιά Καραμανλή και το άλμα Χατζηβασιλείου

Ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο άντεξε στις πιέσεις και στην κριτική μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά διατήρησε και την εκλογική δύναμή του

Πρωτιά, με διατήρηση των σταυρών προτίμησης του 2019, πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, στις Σέρρες. Με τον δεύτερο που εκλέγεται, Τάσο Χατζηβασιλείου, να κάνει μια θεαματική εκλογική παρουσία, μένοντας δεύτερος για μόλις 250 σταυρούς!

Ο κ. Καραμανλής, η υποψηφιότητα του οποίου μπήκε στον μύλο της προεκλογικής σύγκρουσης και μάλιστα ώθησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να επιλέξει τις Σέρρες ως μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που ήταν υποψήφιος, με βάση τα τελικά πλέον αποτελέσματα της σταυροδοσίας, απέδειξε ότι τα "κάστρα" πέφτουν πολύ δύσκολα.

Όπως ο ίδιος είπε μετά τις εκλογές της Κυριακής: "οι Σέρρες απέδειξαν ότι πράγματι είναι ένα κάστρο της Δημοκρατίας. Και τα κάστρα δεν πέφτουν με δημαγωγία και κυνικές λαϊκιστικές πρακτικές. Τα κάστρα μένουν όρθια διότι υπάρχουν οι πολίτες που ξεχωρίζουν και αναδεικνύουν την αλήθεια και τιμωρούν τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό".

Ο κ. Καραμανλής όχι μόνο άντεξε στις πιέσεις και στην κριτική μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά διατήρησε και την εκλογική δύναμή του, αφού η ΝΔ στο νομό έχασε σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν περίπου 1.500 ψήφους σε απόλυτο αριθμό, ενώ ο κ. Καραμανλής ως υποψήφιος έχασε περίπου 700.

Εκείνος που έκανε εντυπωσιακό άλμα προς τα πάνω στην εμπιστοσύνη των Σερραίων ψηφοφόρων είναι ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που σε σύγκριση με το 2019 πήρε επιπλέον 8.000 σταυρούς και κατετάγη δεύτερος, κερδίζοντας την εκλογή του στη νέα Βουλή, σε αντίθεση με τη Φωτεινή Αραμπατζή και τον Θεόφιλο Λεονταρίδη, που πλέον δεν εξελέγησαν βουλευτές.

Η κ. Αραμπατζή έχασε τη δεύτερη θέση, που είχε πάρει το 2019 και ο κ. Λεονταρίδης κατετάγη εκ νέου τέταρτος, όμως αυτή τη φορά η ΝΔ εξέλεξε δύο αντί τεσσάρων βουλευτών. Έτσι και οι δυο τους θα έχουν το βλέμμα στραμμένο πλέον στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ευχόμενοι ανάλογα αποτελέσματα με το 2019, ώστε να είναι εκ νέου μέλη στη Βουλή που θα προκύψει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κ. Αραμπατζή πήρε όσους σταυρούς είχε πάρει και πριν από τέσσερα χρόνια. Ο κ. Λεονταρίδης είχε σημαντικές απώλειες.

Τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας στις Σέρρες, που αποτυπώνουν και την πορεία των τεσσάρων γαλάζιων υποψηφίων είναι τα εξής (σε παρένθεση οι σταυροί που είχαν πάρει τον Ιούλιο του 2019):

-Κώστας Καραμανλής: 24.651 (25.377)

-Τάσος Χατζηβασιλείου: 24.389 (6.493)

-Φωτεινή Αραμπατζή: 18.231 (18.338)

-Θεόφιλος Λεονταρίδης: 8.867 (12.083).