Skip to main content

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Ν. Στέρτζιον - Έρευνα στα οικονομικά του SNP

Η σύλληψη σχετίζεται με μια έρευνα που γίνεται στα οικονομικά στοιχεία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, του οποίου ηγείται η 52χρονη πολιτικός

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του κόμματος SNP.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μια 52χρονη γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτη και ανακρίνεται από επιθεωρητές.

Στις 5 Απριλίου, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι της κ. Στέρτζον και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Εδιμβούργο. Τότε είχαν συλλάβει τον σύζυγό της Πίτερ Μάρελ, πρώην γενικό γραμματέα του SNP, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο 58χρονος Μάρελ είχε παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του SNP τον Μάρτιο.

Η αστυνομική έρευνα εξετάζει τι συνέβη με περισσότερες από 600.000 λίρες (748.920 δολάρια) που συγκεντρώθηκαν από τους υποστηρικτές της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2017, τα οποία υποτίθεται πως είχαν δεσμευτεί για δαπάνες σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά έλειπαν από τους κατατεθειμένους λογαριασμούς του κόμματος.

Ένα πολυτελές αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που βρισκόταν έξω από το σπίτι της μητέρας του Μάρελ, επίσης έχει κατασχεθεί από την αστυνομία.

Ο ταμίας του SNP Κόλιν Μπίτι επίσης είχε συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι Μάρελ και Μπίτι αντιμετωπίστηκαν ως ύποπτοι και τέθηκαν υπό κράτηση για διάστημα μερικών ωρών στο πλαίσιο της ανάκρισης, όπως προβλέπει ο νόμος, πριν αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από BBC