Skip to main content

Θερινά σινεμά: Πρεμιέρα με sold out κόντρα σε ΠΑΟΚ - Eurovision και συνεχίζουν

Οι περισσότεροι διαχειριστές των θερινών σινεμά χαρακτήρισαν «πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία των πρώτων τριών ημερών της λειτουργίας τους»

Άναψαν την προηγούμενη Παρασκευή τους προβολείς τους τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης με τις περισσότερες ταινίες να βγήκαν sold out ή ...σχεδόν sold out.

Το στοίχημα μάλιστα για το προηγούμενο Σάββατο ήταν διπλό: Eurovision και τελικός ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, που ωστόσο το κέρδισαν, καθώς τίπορα από τα δύο δρώμενα δεν φάνηκε να κράτησε τους σινεφίλ μακριά από την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια στην πόλη. Και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο -εκτός από τις καθημερινές- τα σινεμά, με ανανενωμένο πρόγραμμα προβολών, περιμένουν έτοιμα το κοινό του.

Οι περισσότεροι διαχειριστές των θερινών σινεμά χαρακτήρισαν «πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες λειτουργίας τους». Η μυρωδιά από γιασεμί, η κρύα μπίρα και οι οσκαρικές προβολές συνθέτουν ένα τοπίο νοσταλγικό που είχε λείψει σε αρκετούς λάτρεις του σινεμά. Πέρα από τη λαχτάρα του κόσμου να ξαναβρεθεί στον κινηματογράφο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση των διανομέων να προβάλλουν τις συγκεκριμένες ταινίες, ώστε να πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον των θεατών.

To σινεμά «Ελληνίς» στη Λεωφόρο Στρατού 11 επέλεξε για την πρεμιέρα του την ταινία «Έξι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», που το Σαββατοκύριακο προβλήθηκε ξανά όπως και το animation film «Soul» της Pixar και της Disney που απέσπασε δύο βραβεία Όσκαρ. Για τον κ. Γιάννη Ζαφειρίου, διαχειριστή του σινεμά, τα πρώτα στοιχεία έφεραν νέο αέρα αισιοδοξίας σε έναν χώρο που είχε μείνει γύρω στους επτά μήνες κλειστός. «Οι περισσότερες ταινίες ήταν sold out και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς ανέδειξε την ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στις αγαπημένες του πολιτιστικές συνήθειες». Ο κινηματογράφος, με τα προβλεπόμενα μέτρα του 75% της πληρότητας, θα λειτουργούσε με 330 καθήμενους. «Προκειμένου, όμως, το κοινό να αισθάνεται ασφάλεια, προτιμούμε να φιλοξενούμε έως 250 άτομα», τόνισε ο κ. Ζαφειρίου.

Η φετινή χρονιά για τον διαχειριστή του «Ελληνίς» είναι μία πολύ καλή κινηματογραφική χρονιά καθώς πολλές από τις οσκαρικές ταινίες, όπως το «Nomadland», το φιλμ της Κλοέ Ζάο, που θριάμβευσε στα πρόσφατα Οσκαρ έκανε την πρεμιέρα της τώρα στο κινηματογραφικό πανί. Το θερινό σινεμά προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον θεατή καθώς ταιριάζει πολύ στην ιδιοσυγκρασία των Θεσσαλονικιών: ποτά, παρέα και ταινία, συμπληρώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του το Cine Alex στην Ολύμπου, φιλοξένησε «Τα τρία υπέροχα κορίτσια», μία ιταλική κωμωδία και για την ιδιοκτήτρια του σινεμά, κ. Ντίνα Σιδέρη τα πρώτα στοιχεία ήταν επίσης, αρκετά ενθαρυντικά. Παρά το γεγονός πως στις τηλεοπτικές οθόνες έπαιζε παράλληλα, η Eurovision και ο τελικός, οι Θεσσαλονικείς έκλεισαν από πριν τα εισιτήριά τους είτε ήρθαν τελευταία στιγμή έτοιμοι και ενθουσιασμένοι για την επανεκκίνηση του θερινού σινεμά. Η κ. Σιδέρη τόνισε πως το σινεμά λειτουργεί με το 75% της πληρότητας, που μεταφράζεται περί στα 180 καθίσματα. «Έχουμε τοποθετήσει πολύ αραιά τα τραπέζια για να αισθάνονται όλοι ασφαλείς και να μην έχουν δεύτερες σκέψεις αν και η αλήθεια είναι όσοι έρχονται εδώ είναι κατενεθουσιασμένοι και δεν έχουν αναφέρει κάτι σχετικά με τα μέτρα», υπογράμμισε η ίδια.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αγκάθι στη βιώσιμη λειτουργία των σινεμά

Κανείς ωστόσο δεν παραγνώρισε τις προκλήσεις που προκαλούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα στην εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία των σινεμά.

Ο κ. Χρήστος Λιόδης, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος και ιδιοκτήτης του Σινέ Πανόραμα και του Σινέ Πυλαία, αναγνώρισε την ελπιδοφόρο εκκίνηση του κλάδου. Παρά το γεγονός πως υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αθήνα στην επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο, δήλωσε προβληματισμένος για τις δυσκολίες που γεννώνται από την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά και για το όριο των δύο ατόμων ανά τραπέζι.

Οι θερινοί κινηματογράφοι, ανέφερε ο κ. Λιόδης, ξεκινούν τις προβολές τους στις 21:00 καθώς ο ήλιος δεν βοηθάει καθόλου και έτσι, έχουν μία προβολή εκείνη την ώρα και μία στις 23:00. «Κάτι τέτοιο όμως τώρα με την απαγόρευση δεν καθίσταται δυνατό και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη βιωσιμότητα των σινεμά», σημείωσε. Μάλιστα, τόνισε πως σε βάθος χρόνου δεν γίνεται τα σινεμά να λειτουργούν με μία μόνο προβολή. «Ήδη ορισμένα σινεμά προσπαθούν να προβάλλουν και δεύτερη ταινία αλλά αν αυτή ξεκινάει πριν τις 21:00 δεν εξυπηρετεί κανέναν καθώς δεν φαίνεται τίποτα λόγω του ήλιου», πρόσθεσε ο κ. Λιόδης.

Πέραν της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημείωσε πως εξίσου προβληματική είναι η συνθήκη των περιορισμένων ατόμων ανά τραπέζι καθώς οι παρέες πρέπει να κάθονται ανά δύο άτομα. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί το εξής πρόβλημα: οι παρέες που δεν είναι ζυγού αριθμού, προβλέπεται να κάθονται χωριστά, -ακόμα και αν είναι τρία άτομα θα καθίσει ο ένας μόνος του σε άλλο τραπέζι- με αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμα παραπάνω τα διαθέσιμα καθίσματα. Επίσης, δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε να κάτσουν μαζί άτομα που δεν προσήλθαν μαζί», εξήγησε ο κ. Λιόδης. Για τον ίδιο, τα σινεμά είναι «αδικημένα συγκριτικά με την εστίαση, που μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

Τα ίδια προβλήματα εξέφρασε και ο διαχειριστής του «Ελληνίς». Το σινεμά λειτουργεί με μία προβολή στις 21:00 και γίνονται προσπάθειες για να βρουν μικρότερες ταινίες που να ταιριάζουν με το ωράριο ούτως ώστε να προβάλονται δύο κάθε βράδυ. «Ενδιάμεσα στις προβολές πρέπει να απολυμαίνουμε τον χώρο και να τον προετοιμάζουμε κατάλληλα», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως η απαγόρευση δημιουργεί προβλήματα που αργότερα θα είναι πολύ πιο ορατά.

Η κ. Σιδέρη σημείωσε επίσης πως η απαγόρευση θα δημιουργήσει ζητήματα. «Είμαστε ένα σινεμά με αρκετή χωρητικότητα αλλά αν έχουμε μόνο μία προβολή ανά βραδιά, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μακροπρόθεσμα», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως οι τιμές στα εισιτήρια δεν γνώρισαν κάποια άνοδο αλλά κινήθηκαν σε ρυθμούς ίδιους με πέρυσι.

Προβολές

Στο πανί του σινέ «Ελληνίς» θα προβληθούν οι ταινίες «Σουπερνόβα (Supernova)», σκηνοθεσίας Χάρι Μακκουίν, καθημερινά εκτός Σαββάτου στις 22:45, το «Soul», σκηνοθεσίας Πιτ Ντόκτερ Κεμπ Πάουερς Γκρέιαμ Νόρτον το Σαββατοκύριακο στις 20:45 και το «Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη (My Salinger Year)», σκηνοθεσίας Φιλίπ Φαλαρντό καθημερινά στις 20:50, εκτός Σαββάτου που η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 22:45.

Το «Σινέ Άλεξ» θα φιλοξενήσει την ταινία «Τρία Υπέροχα Κορίτσια (È per il Τuo Βene / Three Perfect Daughters)», σκηνοθεσίας Ρολάντο Ραβέλο καθημερινά στις 21:30. 

Το Σινέ «Πανόραμα» (Θερινός) στο 1ο χλμ. Οδού Πανοράματος-Θέρμης, θα προβάλλει την ταινία «Nomadland», σκηνοθεσίας Κλοέ Ζάο καθημερινά στις 21:15.