Skip to main content

Στα 53 εκατ. ευρώ η επένδυση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Τι προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας για το στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης του στρατοπέδου Παύλου Μελά και το κόστος συντήρησης των υποδομών.

Στα 53,15 εκατ.ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος του στρατηγικού σχεδίου ανάπλασης του στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη δημιουργία του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας, που εκπόνησαν στελέχη του δήμου με την υποστήριξη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τη μελέτη παρουσίασε χθες στη διάρκεια του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τον δημόσιο χώρο ο οικονομολόγος και στέλεχος του τμήματος Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του δήμου Παύλου Μελά, Μάριος Αστερίου.

Το στρατηγικό σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προβλέπει 258.700 τμ πρασίνου, 57.000 τμ πλατειών, λειτουργική επανάχρηση 25 κτηρίων, την κατεδάφιση 10.000 τμ κτισμάτων και τη δημιουργία υποδομών συντήρησης και λειτουργίας. Το σχέδιο προβλέπει δημόσιες κοινωφελείς χρήσεις, χρήσεις αναψυχής και ήπιες εμπορικές δραστηριότητες, ξενώνα και συνεδριακά κέντρα σε μία έκταση 320 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι στο κτήριο 3.353 τμ που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του στρατοπέδου θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά, έργο για το οποίο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,92 εκατ.ευρώ από τους πόρους του τομεακού επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΕΠΑνΕΚ).

Σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος για την αποκατάσταση των κτηρίων θα ανέλθει σε 23,414 εκατ.ευρώ, για την ανάπλαση του πρασίνου σε 20,16 εκατ.ευρώ και για τη διαμόρφωση των τριών πλατείων σε 9,57 εκατ.ευρώ(σσ πρόκειται για το αρχικό κόστος χωρίς να υπολογίζονται οι εκπτώσεις των έργων). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και επιστημονικό συνεργάτη του δήμου Παύλου Μελά για το project του Μητροπολιτικού Πάρκου, Πρόδρομο Νικηφορίδη, σε πρώτη φάση προτεραιότητα θα είναι το πράσινο με πρόβλεψη να φυτευτούν 2.500 δέντρα με στόχο δίπλα στους υφιστάμενους πευκώνες να δημιουργηθούν ελαιώνες και οπωρώνες με πολλά καλλωπιστικά φυτά.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ.Αστερίου, από το σύνολο των 23,414 εκατ.ευρώ για την αποκατάσταση των κτηρίων, τα 9,556 εκατ.ευρώ αφορούν σε κτήρια που θα αξιοποιήσει ο δήμος και τα υπόλοιπα 13,857 εκατ.ευρώ σε κτήρια που θα εκμισθωθούν σε ιδιώτες. Στο κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται το απαραίτητο κόστος για την εκπόνηση μελετών ωριμότητας και το διαχειριστικό κόστος.

Δεδομένου του συνολικού κόστους μίας τόσο εμβληματικής παρέμβασης, γεννάται ευλόγως το ερώτημα κατά πόσο ο δήμος Παύλου Μελά έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην επένδυση. Σύμφωνα με τους μελετητές, από το σύνολο των 53,15 εκατ.ευρώ ο δήμος Παύλου Μελά θα μπορούσε να καλύψει άμεσα 22,8 εκατ.ευρώ, ήτοι το 42,9% της επένδυσης. Στο ποσό των 22,8 εκατ.ευρώ περιλαμβάνονται τα 18,5 εκατ.ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ,  που αφορούν έργα πρασίνου και περίφραξη. «Βάσει των δυνατοτήτων του δήμου Παύλου Μελά, το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης, που ανέρχεται σε 34,35 εκατ.ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί σε διάρκεια 51 ετών!», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αστερίου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για την κάλυψη του εν λόγω ποσού πρέπει να διευρευνηθεί η δυνατότητα δανειοδότησης, ΣΔΙΤ ή επιπλέον χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Εξάλλου, η μελέτη αποτυπώνει και το ετήσιο κόστος συντήρησης των υποδομών(κτήρια, πράσινο, πλατείες) το οποίο εκτιμάται συνολικά σε 1,636 εκατ. με το μεγαλύτερο κόστος να είναι της συντήρησης πρασίνου(948.000 ευρώ). Σύμφωνα με τον κ.Αστερίου, η δυνητική επιβάρυνση του δήμου διαφοροποιείται αναλόγως της δραστηριοποίησης ιδιωτών σε μέρος των κτηρίων.  «Εφόσον εκμισθωθούν χώροι, τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 1,38 εκατ.ευρώ καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων λειτουργίας», υπογράμμισε ο κ.Αστερίου.

Συμπερασματικά, κατά τον ίδιο, το εγχείρημα είναι εφικτό αλλά απαιτεί υψηλό επίπεδο διοικητικών και διαχειριστικών χειρισμών από την πλευρά του δήμου Παύλου Μελά.