Skip to main content

Σταμάτης: Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα

Άρθρο στη Voria.gr του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργού για το πανεπιστημιακό άσυλο.

του Δημήτρη Σταμάτη*

Τους τελευταίους μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Βαλκανίων, στολίδι για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρη τη χώρα, επανέρχεται στη συζήτηση ως εστία ανομίας και εγκληματικότητας, κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, ορμητήριο ή καταφύγιο μπαχαλάκηδων.

Το κατεξοχήν έργο του Ιδρύματος -η πανεπιστημιακή γνώση, η κατάρτιση, οι επιδόσεις καθηγητών και φοιτητών, η άμιλλα, τα ερευνητικά αποτελέσματα, η αριστεία, η καινοτομία και η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας μένουν στο περιθώριο καθώς πολύ συχνά η ειδησεογραφία κυριαρχείται από εικόνες εκ διαμέτρου αντίθετες: Γνωστοί –άγνωστοι σπάζουν και καταστρέφουν, οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανεξέλεγκτα, φοιτητές και διερχόμενοι διακατέχονται από φόβο, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών καταντά κενό γράμμα.

Επίκεντρο της θλιβερής αυτής κατάστασης, το πανεπιστημιακό άσυλο. Κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και πλέον στρέβλωση που επικαλούνται θιασώτες της παρανομίας και της ατιμωρησίας, ασυδοσία που ορισμένοι αρέσκονται να χαρακτηρίζουν ελευθερία.

Η θέση μας στη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη: Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η διάχυση και διάδοση της γνώσης, η αυτονόητη ελευθερία όσον αφορά θέσεις και απόψεις, η ελευθερία του πνεύματος –ιδίως ως πολύτιμο χαρακτηριστικό ης νεολαίας μας- δεν έχουν καμία  σχέση με τη διακίνηση κουκουλοφόρων, τα ναρκωτικά, τα επεισόδια, τη φθορά δημόσιας περιουσίας –που πάντοτε καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι- την παρανομία, το άβατο περιθωριακών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε βαθιά πληγή στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών καθαγιάζοντας την ατιμωρησία, τόσο με το νόμο Παρασκευόπουλου όσο και με τις πρόσφατες αλλαγές στο ποινικό δίκαιο.

Λέμε ξεκάθαρα όχι στην ατιμωρησία, απορρίπτουμε τις μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να μπορούν οι κακοποιοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Λέμε όχι στο ιδιότυπο άβατο του ΑΠΘ που αμαυρώνει την εικόνα  και το έργο του Ιδρύματος, που πληγώνει τη Θεσσαλονίκη. Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Αστυνομία και θα στηρίξουμε την προσπάθειά της να κάνει το καθήκον της. Θα σπάσουμε τα δεσμά που αφήνει πίσω η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποδώσουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία ως στολίδι και όχι πια ως άντρο κακοποιών.

* Ο Δημήτρης Σταμάτης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός