Skip to main content

Standard & Poor’s: Aναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BBB-» - Περνά την πύλη της επενδυτικής βαθμίδας

Πρόκειται για τον πρώτο από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που τοποθετεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, «χαρίζοντας» στην οικονομία της χώρας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Με την απόφαση του S&P, η Ελλάδα βρίσκεται και ουσιαστικά σε καθεστώς investment grade, καθώς πρόκειται για τον πρώτο από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που τοποθετεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον «μικρό» και λιγότερο σημαντικό καναδικό οίκο DBRS, ενώ τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αποφάσισε να προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από το σχετικό ορόσημο.

Πλέον, η ελληνική οικονομία δίνει «ραντεβού» με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.