Skip to main content

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις Πιτσιόρλα –Βαρόμετρο για τις εξελίξεις ο Δεκέμβριος.

Βαρόμετρο τόσο για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που ψάχνει απεγνωσμένα, επί μακρόν, την εξυγίανση της, όσο και των εργαζομένων, που βιώνουν την ανασφάλεια, και των τευτλοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι, αποτελεί ο μήνας που διανύουμε. Μάλιστα στις 3 Ιανουαρίου του 2019 λήγει η προσωρινή τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της χειμαζόμενης ΕΒΖ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 14 Νοεμβρίου συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΕΒΖ ζητώντας την περεταίρω προστασία από τους πιστωτές της ενόψει της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα/άρθρο 106. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση, ενώ παράλληλα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία προς το χρηματιστήριο δεν έχει, ακόμη κατατεθεί συμφωνία εξυγίανσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της με την τράπεζα Πειραιώς.

Με δεδομένο την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, ως συνέπεια των, συνεχώς, ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

«Περιμένουμε μέσα στο μήνα να υπάρξουν εξελίξεις, να προκριθεί κάποιο επενδυτικό σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην βιομηχανία ζάχαρης, Χριστόδουλος Βαρκάκης υπογραμμίζοντας πως «έχουμε εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και ο χρόνος μετρά ασφυκτικά για όλους. Περιμένουμε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους μέσω μετάταξης τους σε άλλον φορέα, αλλά και ενός προσυνταξιοδιοτικού προγράμματος, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Υπενθυμίζεται πώς στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Πιτσιόρλας με τους εργαζόμενους της ΕΒΖ είχε επαναλάβει πως υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, για τους οποίους είχε κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Είχε, μάλιστα, επισημάνει πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που αδημονούν για εξεύρεση συνολικής λύσης, παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες. Μάλιστα αν δεν υπάρξουν εξελίξεις εντός του μήνα που διανύουμε, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Απλήρωτοι και οι τευτλοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι τευτλοπαραγωγοί , που παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός πως η παραγωγική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης των τευτλοεξαγωγέων στο Πλατύ, Γιάννης Σαμαράς, συνολικά τους οφείλονται 1,7 εκατ. ευρώ από τη φετινή παραγωγή και περί τις 600.000 ευρώ από την περσινή.

«Πρέπει, άμεσα, να βρεθεί λύση για να διατηρηθεί η ΕΒΖ και να συνεχίσει να υφίσταται η τευτλοκαλλιέργεια. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να μεριμνήσει για λύση εντός του μήνα» σημειώνει ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις για την παραγωγή τεύτλων το 2019 θα ληφθούν εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση Πιτσιόρλα για αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς μέχρι τις γιορτές.