Skip to main content

Στην τελική ευθεία το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης (vid)

Εντός του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης

Σε αγώνα δρόμου έτσι ώστε να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 τα έργα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του διασυνοριακού προγράμματος «Borderless Culture: Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό».

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University "Neofit Rilski" της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικών πόρων των δύο χωρών.

Κύριος στόχος του είναι η διατήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού θεματικού προορισμού που θα επιτρέψει τη βελτίωση της κινητικότητας των τουριστών εντός της διασυνοριακής περιοχής και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού μέσω της ιστορικής κληρονομιάς διασυνοριακής σημασίας.

Αναφερόμενος στην Αμφίπολη ο κ. Διδασκάλου τόνισε ότι εκεί βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αυτός της ομώνυμης αρχαίας πόλης, όπου έχουν αποκαλυφθεί πολλά σπουδαία μνημεία είτε μέσα, είτε πέριξ αυτής, όπως ο τύμβος Καστά.

Ο κ. Διδασκάλου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί διαδρομές με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο τοποθετήθηκε εξοπλισμός για την άνετη περιήγηση των επισκεπτών. «Όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εντάχθηκαν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που χρησιμοποιεί ενιαία αισθητική γλώσσα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης και αξιοποιείται ήδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών για την επέκταση των δικτύων των διαδρομών σε άλλες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου», είπε. Επίσης, επισήμανε ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το αρχαιολογικό πάρκο Αμφίπολης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022.

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και ιδιαίτερα στον τύμβο Καστά, ο κ. Διδασκάλου τόνισε πως «τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει στην Αμφίπολη όσα δεν είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν προχωρήσει κι έχουν περάσει από το ΚΑΣ η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης, της γεωτεχνικής μελέτης και της μελέτης εκτέλεσης των χωματουργικών εργασιών, οι οποίες έχουν δημοπρατηθεί και είναι στη διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και οι μελέτες της δομικής παθολογίας του μνημείου, ενώ έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπήρχε με τις απαλλοτριώσεις. Και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση και απόδοση του μνημείου αρχικά στην επιστημονική κοινότητα και στη συνέχεια στο ευρύ κοινό «πρέπει να γίνει με προσοχή, με σεβασμό και ολοκληρωμένα, για να γίνει σωστά». «Στόχος υπουργείου είναι εντός του 2021 να έχουμε την εκτέλεση των έργων που έχουν δημοπρατηθεί», τόνισε.

Πολύτιμη ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τουριστικό μας προϊόν, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισήμανε ότι οι δράσεις που αναπτύχθηκαν αντικατοπτρίζουν εξαιρετικό επίπεδο διακρατικής συνεργασίας. Ο λόγος που συμμετέχουμε και αγκαλιάζουμε με ιδιαίτερη θέρμη το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι γιατί αναγνωρίζουμε πως λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας, συνοχής, ειρήνης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Βαλκάνια, στη γειτονιά μας. Με όχημα τον τουρισμό και τον πολιτισμό χτίζουμε γέφυρες φιλίας, οι οποίες με τη σειρά τους καλλιεργούν το έδαφος για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης», τόνισε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι ακόμα και μέσα στην κρίση η περιφέρεια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό το έργο για την ανάδειξη ενός μοναδικού μακεδονικού μνημείου. Όπως ανέφερε η περιφέρεια διέθεσε τις πρώτες 100.000 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον 1,5 εκ. ευρώ, ενώ έχει εξασφαλίσει κι άλλους πόρους, παράλληλα με όσα κονδύλια διαθέτει για την ανάδειξη ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ειδικότερα για τον τύμβο Καστά τόνισε πως αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό πλούτο της Μακεδονίας. Ήδη, όπως είπε, είναι έτοιμο ένα βίντεο προβολής διάρκειας πέντε λεπτών, ένα πολυτελές δίγλωσσο φυλλάδιο για τον τύμβο σε 10.000 αντίτυπα πολυτελές, καθώς και ένα έντυπο που θα εκδοθεί σε 3.000 αντίτυπα για όλα τα ανασκαφικά ευρήματα. «Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο αυτό με όσα μέσα και πόρους διαθέτει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση έργο να καθυστερήσει ή να μην υλοποιηθεί».

Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα ζήτησε ο δήμαρχος Αμφίπολης, Στέργιος Φράστανλης, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε να στηθεί το εργοτάξιο στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε. «Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το έργο από σήμερα. Οι καιροί ου μενετοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.