Skip to main content

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κατέθεσε ο ΘΕΣγαλα

Προσωρινή προστασία από τους πιστωτές τους εξασφάλισε ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός μέχρι τις 22 Μαρτίου - Προσπάθειες για αναδιάρθρωση του δανεισμού

Προσπάθειες για να επιστρέψει στον «ενάρετο» κύκλο των δραστηριοτήτων και να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό του προς τις τρεις πιστώτριες τράπεζες, καταβάλει ο ΘΕΣγαλα που καταφεύγει, τελικά, στις ευεργετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κωδικα.

Συγκεκριμένα, ο θεσσαλικός συνεταιρισμός υπέβαλε, χθες, στο Πρωτοδικείο Λάρισας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Ο ΘΕΣγαλα έλαβε προσωρινή προστασία, μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει στο δικαστήριο η συζήτηση επί της αίτησης υπαγωγής του στις διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του.

Σύμφωνες εμφανίστηκαν οι πιστώτριες τράπεζες: Πειραιώς, Eurobank και Θεσσαλίας, αντιλαμβανόμενες πως μια τέτοια εξέλιξη, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον συνεταιρισμό, του οποίου ο συνολικός δανεισμός υπολογίζεται περί τα 6 εκατ. Ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΘΕΣγαλα, που καταγράφει τζίρο περί τα 20-21 εκατ. ευρώ έχει ανοίγματα σε γαλακτοπαραγωγούς και  προμηθευτές, ενώ οφείλει δεδουλευμένα περίπου 100.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως κατά περίπτωση οι καθυστερημένες οφειλές προς τους εργαζόμενους κυμαίνονται από έναν έως δυο μήνες.

Πάντως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν τίθεται θέμα πτώχευσης του ΘΕΣγαλα καθώς η διοίκηση κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για αναδιάρθρωση του δανεισμού, περιστολή των λειτουργικών εξόδων, ενώ συνεχίζεται να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Στην παρούσα φάση πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν παγώσει οι συζητήσεις με τους επενδυτές, καθώς προέχει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού.