Skip to main content

Στο σκοτάδι η επαρχιακή οδός Θέρμης-Πολυγύρου - Γιατί καθυστερεί το έργο με τις λάμπες LED

Πού σκαλώνει το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντικατάσταση 15.000 λαμπτήρων σε όλο το οδικό δίκτυο

Στο μαύρο σκοτάδι βρίσκεται η επαρχιακή οδός Θέρμης - Πολυγύρου καθώς ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος

Σε έναν δρόμο μήκους αρκετών χιλιομέτρων που συνδέει πολλά χωριά και οικισμούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης και όπου διαμένουν χιλιάδες κάτοικοι, λειτουργούν εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με αυξημένη κίνηση ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, ο φωτισμός είναι υποτυπώδης. 

Το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ενός κεντρικού οδικού άξονα που οδηγεί προς τη Χαλκιδική, με χιλιάδες διελεύσεις καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι απαρχαιωμένο με αποτέλεσμα οι λαμπτήρες παλαιάς γενιάς να καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και να χαλάνε συχνότερα. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ορατότητα των οδηγών, όταν πέσει το σκοτάδι, να είναι εξαιρετικά χαμηλή, σε έναν δρόμο που ούτως η άλλως έχει μόνο μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστικό στηθαίο στη μέση, και στον οποίον κινούνται λεωφορεία αλλά και βαρέα οχήματα με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων.  

Οι διασταυρώσεις με τα χωριά όπως η Νέα Ραιδεστός, η Λακκιά, τα Βασιλικά, όπου κατά κύριο λόγο είναι τοποθετημένες οι κολόνες φωτισμού, υπάρχουν φορές που βυθίζονται στο σκοτάδι καθώς κάποιες από αυτές χαλάνε. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό, όπως λέει στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας. Ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι ήδη συνεργείο αποκαθιστά αυτές τις ημέρες τις βλάβες είτε από βραχυκυκλώματα είτε από καμένους λαμπτήρες στον δρόμο Σουρωτή – Ταγαράδες και θα συνεχίσει τις επισκευές προς Λακκιά.   

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσης πρόβλημα στο ύψος όπου βρίσκεται το κέντρο διανομής της 3Ε στο ύψος της Νέας Ραιδεστού, το οποίο προέκυψε από ένα μεγάλο βραχυκύκλωμα και απαιτούνται να γίνουν εργασίες που θα περιλαμβάνουν και εκσκαφές και οι οποίες είναι, όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης, προγραμματισμένες να ξεκινήσουν.

Κόλλησε στη γραφειοκρατία το έργο ΣΔΙΤ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της ευθύνης της προχώρησε το 2020 στην προκήρυξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ

Το αντικείμενο του έργου αφορούσε στην αντικατάσταση 14.996 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στην εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και στη λειτουργία και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 7 περιφερειακές ενότητες. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβανόταν η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολό του. 

Παρά το γεγονός, όμως, ότι το έργο δημοπρατήθηκε, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καθώς έχει κολλήσει στα γρανάζια της  γραφειοκρατίας και τη διαδικασία των ενστάσεων

Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε για το θέμα ότι έχουν υπάρξει προσφυγές από τους αναδόχους. «Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη είναι η επιλογή και στη δεύτερη είναι η κατάθεση οικονομικών και τεχνικών προσφορών. Στην πρώτη φάση φτάσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, "φάγαμε" περίπου 1,5 χρόνο και τώρα είμαστε στη φάση που γίνεται ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των εταιρειών και της Περιφέρειας. Δυστυχώς, έτσι γίνεται σε όλα τα έργα, είναι μια γάγγραινα».

Μεταξύ των δρόμων που είχαν ενταχθεί στο έργο, το οποίο θα είχε διάρκεια υλοποίησης 12 έτη, ήταν και το τμήμα Θέρμη – Μουδανιά – Νικήτη (κόμβος Θέρμης – κόμβος Μουδανιών – Νικήτη) συνολικού μήκους 89 χλμ., με την εγκατάσταση 1.617 φωτιστικών νέας τεχνολογίας.