Skip to main content

Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας: Μια νέα τάση που αξιοποιεί την ίδια ενεργειακή πηγή

«Μια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας» που μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια, εργοστάσια αλλά και σε μια πόλη

Με την ενεργειακή κρίση και τις ακριβές τιμές στα τιμολόγια των παρόχων που ταλανίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και βιομηχανία η αναζήτηση νέων τρόπων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Με σύμμαχο την τεχνολογία η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας αποτελεί μια εξαιρετική λύση με μέγιστη απόδοση και κυρίως με μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που έρχεται να βρει εφαρμογή όχι μόνο σε εργοστάσια και πόλεις αλλά και σε σπίτια.

Η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας είναι η ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας -και ψυκτικής ενέργειας εάν θέλουμε- από την ίδια πηγή. Δηλαδή στο σπίτι έχουμε την ηλεκτρική ενέργεια που δίνει ο πάροχος και ο λέβητας που δίνει θερμότητα και παράγει ζεστό νερό. Στην περίπτωση της συμπαραγωγής υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα το οποίο παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και εάν εγκαταστήσουμε κι έναν ψύκτη απορρόφησης έτσι έχουμε και κλιματισμό. Είναι μια τεχνολογία καθαρά εξοικονόμησης ενέργειας και απόδειξη αυτού είναι ότι στην οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα αναφέρει ότι η συμπαραγωγή είναι μια από τις βασικές τεχνολογίες μαζί με την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος.

Ο λέβητας που χρησιμοποιείται για την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, όπως εξηγεί, μετατρέπει «τα καυσαέρια που βγαίνουν σε θερμοκρασίες 260 βαθμών με τη βοήθεια ενός εναλλάκτη. Από εκεί περνάει το νερό, το οποίο το θερμαίνει, και τα καυσαέρια βγαίνουν στους 130 βαθμούς, άρα πολύ καλύτερα για το περιβάλλον. Και μαζί με τη θερμότητα, που βγάζουν τα χιτώνια της μηχανής, παράγεται η θερμική ενέργεια».

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μονάδων συμπαραγωγής, όπως ορίζονται μέσα από σχετική οδηγία.

«Είναι η πολλή μικρή συμπαραγωγή, όπου η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα μηχανήματα είναι έως 50 kw, από 50 έως 1.000 kw είναι η μεσαία κι από εκεί και πάνω είναι η μεγάλη συμπαραγωγή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα στο εμπόριο «κυκλοφορούν λέβητες συμπαραγωγής για οικιακή χρήση που έχουν το μέγεθος ενός πλυντηρίου πιάτων κι όταν λειτουργεί παράγει 1.000 w και το αντίστοιχο ζεστό νερό».

«Τέτοιες μονάδες έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια και στην Ελλάδα, έχει εφαρμογές παντού, όπως σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ, και μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που έχει συνδέσεις φυσικού αερίου πολλοί άλλαξαν τον λέβητα κι έβαλαν λέβητα συμπαραγωγής» τόνισε.

Επισήμανε, δε, ότι με την αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας η απόδοση μιας εγκατάστασης Συμπαραγωγής μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 90%.

«Ως εκ τούτου η Συμπαραγωγή προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 40%, σε σύγκριση με τη διάθεση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και λέβητες αντίστοιχα» είπε.

Στην Ελλάδα η συμπαραγωγή έχει βρει εφαρμογή ακόμα και σε πόλεις, όπως «η τηλεθέρμανση στις Σέρρες», τα εργοστάσια της ΔΕΗ «που κάνουν τηλεθέρμανση σε Κοζάνη, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και δουλεύουν με συμπαραγωγή», ενώ η μεγαλύτερη εγκατάσταση συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπως είπε ο κ. Θεοφύλακτος ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου με 138 MW.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΕΣΣΗΘ ιδρύθηκε το 1996 και μέλη του είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.