Skip to main content

Τα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση μετά τον σάλο για τα Wikileaks

Τι αναφέρουν πηγές, που γνωρίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες, για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά την εμπλοκή με τη διαρρoή στα Wikileaks.

Ποιες οι ενδείξεις, από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα; Οσοι τις παρακολουθούν από κοντά και γνωρίζουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες, που κάνουν τη διαφορά, επιμένουν ότι ακόμα και τώρα, μετά την εμπλοκή με τη διαρροή στα Wikileaks, “είναι ξεκάθαρη η καλή θέληση, όλων, να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει κιόλας”.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμα ανοικτά κρίσιμα θέματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό των κόκκινων δανείων, το οποίο θα ταλαιπωρήσει τις δύο πλευρές - απ’ ό,τι φαίνεται - έως και την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν επίσης μια - δυο λεπτομέρειες στο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό, που απομένει να ρυθμιστούν, αλλά εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρεθεί μια λύση.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία απόφαση για το θέμα του χρέους. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο, όμως, δεν θα αποφασιστεί σε επίπεδο θεσμών και Hilton. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ουάσιγκτον και Βρυξελλών και το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα συζητηθεί για πρώτη φορά, μέσα στον Απρίλιο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για τη χώρα μας αλλά και για τους άλλους θεσμούς.