Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
x

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (PDF)

Στο κείμενο των 49 σελίδων αποτυπώνονται όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, η υλοποίηση των οποίων έχει σφραγιστεί από τους δανειστές.

Τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων από το 2019 και περικοπής του αφορολογήτου από το 2020 ενσωματώνει το τεχνικό μνημόνιο κατά την τελευταία επικαιροποίησή του, πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Στο κείμενο των 49 σελίδων αποτυπώνονται, όπως αναφέρει το euro2day, όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, η υλοποίηση των οποίων έχει σφραγιστεί ήδη από τους δανειστές.

Στη βάση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης άλλωστε, χθες στο Eurogroup έδωσε την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο.

Η τελευταία δόση, στο μεγαλύτερό της μέρος, θα κατευθυνθεί προς το ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων το οποίο προσδιορίζεται πλέον στα 24,1 δισ. ευρώ ενώ ένα μέρος της δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ακριβότερων δανείων, όπως είναι αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος.Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup άφησαν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Η δημοσιοποίηση του τεχνικού μνημονίου αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου.

 

Δείτε όλο το κείμενο, εδώ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ