Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
x

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΑΔΗ - ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

Οι μαρτυρίες «φωτιά» που οδήγησαν στη σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού με την κατηγορία για κατ' εξακολούθησιν βιασμό

Το κατώφλι της ανακρίτριας θα περάσει αύριο ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά τη σύλληψή του προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα στοιχεία που τον φέρουν ως κατηγορούμενο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η βαριά κατηγορία σε βάρος του σκηνοθέτη – βιασμός κατά συρροή – για την οποία η εισαγγελία του άσκησε ποινική δίωξη στηρίχθηκε σε τουλάχιστον δυο περιστατικά βιασμού. Τα θύματα, όπως φέρονται να έχουν καταθέσει στην εισαγγελία, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον κατηγορούμενο.

Τα αδικήματα που περιέγραψαν με τις καταθέσεις τους είναι «ζωντανά», δηλαδή δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή, σύμφωνα με το protothema.gr. Έτσι, ο δρόμος για τους εισαγγελείς άνοιξε ώστε να προχωρήσουν σε πιο δραστικές ενέργειες, έχοντας πρώτα «δέσει» τα στοιχεία και με καταθέσεις μαρτύρων που κυριολεκτικά «έκαψαν» τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε: Αρνείται τις κατηγορίες για τους βιασμούς ο Λιγνάδης - Τι λέει ο δικηγόρος του (vid)

Η «περίπτωση Λιγνάδη» μπήκε στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας έπειτα από δυο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος του από δυο ενήλικες σήμερα άνδρες, οι οποίοι τον κατήγγειλαν για βιασμό.

Τι αναφέρει η πρώτη μήνυση

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρώτη μήνυση κατατέθηκε από ένα 40χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και ήδη μιλήσει δημοσίως για την φρικτή εμπειρία του στα χέρια του σκηνοθέτη. Στη μήνυση του ο άνδρας αυτός αναφέρει ότι γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης.

Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, στρέφεται εναντίον του ηθοποιού για αδικήματα όπως βιασμός, αποπλάνηση και κατάχρηση  σε ασέλγεια. Ωστόσο, αν και οι συγκεκριμένες πράξεις έχουν παραγραφεί, ο μηνυτής αναφέρονταν και σε μια ακόμη περίπτωση βιασμού από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη. Το θύμα σε αυτή την περίπτωση κλήθηκε από τους εισαγγελείς και επιβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες τα καταγγελλόμενα στη μήνυση του 40χρονου, αλλά και τα όσα ο ίδιος είχε υποστεί. Το πλέον σημαντικό όμως για την πορεία της έρευνας ήτα ότι το αδίκημα που κατήγγειλε δεν είχε υποπέσει σε παραγραφή.

Στο σημείο αυτό η εξέλιξη της έρευνας έχει κοινά στοιχεία με την περίπτωση των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου η οποία αν και είχε καταγγείλει παραγραμμένο αδίκημα βιασμού, εντούτοις είχε αναφερθεί σε μια άλλη τέτοιου είδους υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί. Πρόκειται για την υπόθεση του βιασμού της 11χρονης αθλήτριας της ιστιοπλοΐας από τον προπονητή της, ο οποίος μετά την σύλληψή του και την απολογία του στην ανακρίτρια κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Η δεύτερη μήνυση

Στην εισαγγελία όμως κατατέθηκε, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, και μια δεύτερη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, μόλις την περασμένη Παρασκευή και αυτή αφορά επίσης στο αδίκημα του βιασμού. Η μήνυση κατατέθηκε από 25χρονο σήμερα άνδρα και έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα. Και αυτό καθώς με το συγκεκριμένο δικόγραφο καταγγέλθηκε τελεσμένο αδίκημα βιασμού το 2010, δηλαδή αδίκημα που παραμένει «ζωντανό». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο μηνυτής ο οποίος δεν έχει σχέση με το χώρο του θεάτρου βιάστηκε από γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη όταν ήταν 14 ετών, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου.

Ο 25χρονος σήμερα μηνυτής φέρεται να αναφέρει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως ο ηθοποιός – σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην περιοχή του Μεταξουργείου με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο, προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του. Ακόμη αναφέρει ότι ο ίδιος και ο θύτης του συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και εν τέλει ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του. Το θύμα φέρεται να αναφέρεται και σε άλλα ανήλικα που ο Δημήτρης Λιγνάδης δεχόταν στο σπίτι του.

Οι καταθέσεις

Αθόρυβα και μεθοδικά οι εισαγγελικές αρχές, όπως σημειώνεται στο ίδιο πάντα δημοσίευμα, μετά την κατάθεση των μηνύσεων και κάτω από άκρα μυστικότητα άρχισαν να εξετάζουν σειρά από μάρτυρες, οι οποίοι εισέφεραν στη δικαιοσύνη καθοριστικά στοιχεία. Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος είναι αυτό που οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με το protothema.gr, ήταν όμως και οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα πραγματικά περιστατικά που αυτοί εισέφεραν για τη δράση του κατηγορούμενου. Μια από αυτές τις καταθέσεις φέρεται να δόθηκε χθες το βράδυ στην εισαγγελία. Κατά τις πληροφορίες, την κατάθεση έδωσε νεαρός άνδρας ο οποίος επιβεβαίωσε πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου που κατέθεσε την πρώτη μήνυση σε βάρος του Δ. Λιγνάδη. Ο συγκριμένος μάρτυρας υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες πως ο 25χρονος μηνυτής λέει αλήθεια για τον βιασμό του από τον σκηνοθέτη. Όπως ανέφερε, είχε βρεθεί και ο ίδιος το σπίτι του σκηνοθέτη, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του. Εκεί σύμφωνα με τον μάρτυρα ο Δ. Λιγνάδης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.

Ακόμη, στην εισαγγελία φέρεται να κατέθεσε και μια γυναίκα μάρτυρας. Το πρόσωπο αυτό δεν ανήκει στον κύκλο των θυμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας γνώριζε σημαντικές λεπτομέρειες για τις καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ