Skip to main content

Τα Τρίκαλα στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις

Συμφωνία του δήμου Τρικκαίων με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ και τη Mellon Labs για την υποστήριξη της ένταξης στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030

Στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας, Forward Green, υπογράφηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου, στα γραφεία της TIF Helexpo, σύμβαση Παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του Κλιματικού Συμβολαίου Πόλης (Climate City Contact) στο Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να υποστηριχθεί η ένταξη της πόλης των Τρικάλων στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030».

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ, Αθανάσιο Κουλουτμπάνη και τον Ιδρυτή και Managing Director της Mellon Labs EE, Κυριάκο Τσιτουρίδη, παρουσία του Προέδρου της TIF Helexpo, Τάσου Τζήκα.

Οι έξι ελληνικές πόλεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030» είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καλαμάτα, Τρίκαλα.

Οι πόλεις αυτές καλούνται καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Σε όλο το πρόγραμμα συμμετέχουν 100 πόλεις που προέρχονται και από τα 27 κράτη μέλη, ενώ 12 επιπλέον πόλεις προέρχονται από συνδεδεμένες χώρες ή με δυνατότητα σύνδεσης στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2021-2027).

Image

 

Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.

Τελικός στόχος της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.