Skip to main content

Τα «Ζωντανά Εργαστήρια» έρχονται από αύριο Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Συνέδριο των Ζωντανών Εργαστηρίων στη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μουσικής από αύριο. Επιστήμονες και ομιλητές από 37 χώρες.

Περισσότερα από 400 άτομα από 37 χώρες θα πλημμυρίσουν από αύριο μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής όπου πραγματοποιείται η 10η διεθνής συνάντηση «Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων» (Open Living Lab Days).

Τις ημέρες αυτές θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, θα παρουσιαστούν πάνω από 30 επιστημονικές εργασίες και θα πραγματοποιηθούν περίπου 40 εργαστήρια πάνω στη νέα αυτή μεθοδολογία του ζωντανού εργαστηρίου που ουσιαστικά εμπλέκει στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

«Η φιλοσοφία πίσω από το να διοργανώνουμε το συνέδριο κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος είναι να αφήνουμε στις διαφορετικές αυτές κοινωνίες το αποτύπωμα μας. Θέλουμε κάθε τοπική κοινωνία να έχει την ευκαιρία να αποκτάει εμπειρία πάνω σε αυτό που αποκαλούμε “ζωντανά εργαστήρια”», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έγινε στο NOESIS η Zsuzsanna Bodi,  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων που διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, την Τετάρτη, πολίτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το πρώτο ζωντανό εργαστήριο που γεννήθηκε στην πόλη, το Living Lab του ΑΠΘ, Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab. Από τις 4.00 έως τις 6.00, όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσέλθουν στο Μέγαρο Μουσικής για να δουν από κοντά τις διάφορες πρακτικές που ακολουθεί το ζωντανό εργαστήριο και να μοιραστούν τις ιδέες τους για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη.

«Η ομάδα μας δουλεύει στη συνδημιουγία και συνδιοργάνωση του Open Living Lab Days. Ύστερα από χρόνια έρευνας και εμπειρίας, φτάσαμε σ ένα σημείο που αναγνωρίζεται το έργο μας από την ευρωπαϊκή κοινότητα», δήλωσε από πλευράς του ο Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του living lab του ΑΠΘ και ένας εκ των διοργανωτών του συνεδρίου.

Η Ελλάδα επιλέγεται πρώτη φορά προκειμένου να φιλοξενήσει τη μεγάλη αυτή διοργάνωση και όπως ανέφερε η κ. Bodi, ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής της πόλης είναι η αφοσίωση της ομάδας στη μεθοδολογία και η επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία.

Η καινοτόμα μεθοδολογία των ζωντανών εργαστηρίων, έχοντας ως πυρήνα τη συνδημιουργία, εντάσσεται μέσα στις πρακτικές που βοηθούν τις πόλεις να γίνουν πο ανθρωποκεντρικές. Στο πλαίσιο μάλιστα του συνεδρίου θα συναντηθούν για πρώτη φορά 120 ειδικοί που συμμετέχουν σε μια «αποστολή» της ΕΕ για βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με άξονα τον άνθρωπο και το κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Jean-François Aguinaga, ειδικός της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε το 2014 πάνω από 3 δισ. Ευρώ για την ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής καινοτομίας στο αστικό περιβάλλον.

Άλλωστε κάποια από τα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του συνεδρίου είναι η κοινωνική καινοτομία, τα ψηφιακά δικαιώματα, ο κοινωνικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, η υγεία και η ευζωία καθώς και η εφαρμογή των ζωντανών εργαστηρίων στα επαρχιακά περιβάλλοντα.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου θα γίνει και ένας απολογισμός της δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων που κλείνει φέτος 13 χρόνια δράσης.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου, Fernando Vilariño, αυτό πλέον διαθέτει 460 ζωντανά εργαστήρια. «Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα», τόνισε.

Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab

O συντονιστής του ζωντανού εργαστηρίου του ΑΠΘ, καθηγητής, Πάνος Μπαμίδης ανέφερε με τη σειρά του μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το ζωντανό εργαστήριο του πανεπιστημίου έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου συμβούλου, ενός καινοτόμου τεχνολογικού προϊόντος που απευθύνεται σε ηλικιωμένους και το οποίο προβάλλει πληροφορίες σε διάφορη μέρη του σπιτιού βοηθώντας τους στη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων.

Όπως σημειώνει, ο έξυπνος βοηθός μπορεί να μετατρέπει το τραπεζάκι σε υπολογιστή που θα δείχνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ηλικιωμένους ή θα τους θυμίζει τα γενέθλια κάποιου συγγενή.

Ο βοηθός αυτός θα μπει πιλοτικά σε πέντε σπίτια ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη και μετά από έναν χρόνο, το 2021, θα μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπορέσει να το βγάλει στη αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές χαμηλώνοντας κάθετα το κόστος κατασκευής καθώς για τον πρώτο πρότυπο ξοδεύτηκαν περίπου 150.000 ευρώ.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Η πόλη των ζωντανών εργαστηρίων στην Ελλάδα 


Περισσότερα για το διεθνές συνέδριο και το πρόγραμμά του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.