Skip to main content

ΤΕDxThessaloniki: Ομιλητές, performer και Μπουσδούκου στην παρουσίαση

Ένας από τους φετινούς ομιλητής του ΤΕDx Thessaloniki θα είναι ο Άλεξ Λοΐζου, συνιδρυτής και επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Trouva

Μας χωρίζουν λιγότερες από δύο βδομάδες από το ΤΕDx Thessaloniki και είναι ώρα για λίγες ακόμα λεπτομέρειες για τους ανθρώπους που θα κάνουν ξεχωριστή και τη φετινή διοργάνωση.

Ένας από τους φετινούς ομιλητής θα είναι ο  Άλεξ Λοΐζου, συνιδρυτής και επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Trouva, ενός online «εμπορικoύ κέντρου» που προβάλλει προϊόντα από τους καλύτερους ανεξάρτητους πωλητές λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσω της ιστοσελίδας, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να βρουν μία προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία από είδη σπιτιού, μόδας και lifestyle από περισσότερα από 350 καταστήματα. Η Trouva ιδρύθηκε το 2013 και πλέον η ομάδα της αριθμεί 19 μέλη, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 3,8 εκατομμύρια δολάρια με τη συνδρομή επιχειρηματικών αγγέλων από εταιρείες όπως οι Net-A-Porter, eBay, Jack Wills και Google. Ο Άλεξ συμπεριλήφθηκε τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes «30 κάτω των 30» για το 2016.

Μια ξεχωριστή ιστορία έχει να μας αφηγηθεί η  21χρονη Ione Wells, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με καταγωγή από το Λονδίνο. Τον Απρίλιο του 2015 η Ione δημιούργησε τη διεθνή εκστρατεία #NotGuilty κατά της σεξουαλικής βίας και της στοχοποίησης των θυμάτων και έκτοτε γράφει για τα θέματα αυτά σε διάφορες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων στην εφημερίδα The Guardian και την Εθνική Ένωση Φοιτητών της Βρετανίας. Συμμετέχει, επίσης, σε συζητήσεις στο ραδιόφωνο του BBC και σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στο Διεθνές Φεστιβάλ Lughnasa προς τιμήν του Brian Friel στο Μπέλφαστ και στο Φεστιβάλ Clear Lines στο Λονδίνο και διδάσκει σε σεμινάρια σχετικά με αυτά τα ζητήματα σε σχολεία σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Στυλιανός Ε. Αντωναράκης είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Πρόεδρος του HUGO (Οργανισμός για τη Μελέτη του Ανθρώπινου Γονιδιώματος) και ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης (iGE3). Είναι ιατρός – ερευνητής στα πεδία της ιατρικής και μοριακής γενετικής και γενετικής του ανθρώπου. Το  1983 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όπου και αναγορεύθηκε τακτικός Καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής το 1990. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο (πάνω από 660 δημοσιεύσεις), ενώ με περισσότερες από 51.000 βιβλιογραφικές αναφορές το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης "ISI" τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους επιστήμονες με το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών.

Το ΤΕDxThess όμως δεν είναι μόνο οι ομιλητές, αλλά και οι performer που δημιουργούν μια ξεχωριστή εμπειρία στη σκηνή.

Ένας από αυτούς θα είναι φέτος ο Ιωάννης Βαγιωνάς που έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραστάσεις είτε ως χορευτής είτε ως ηθοποιός. Ανάμεσα σε άλλες, ήταν χορευτής στην παράσταση «Σερσέ λα φαμ» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, στην χοροθεατρική παράσταση της Μέλπως Βασιλικού «Σταγόνα μέσα» και ηθοποιός στην παράσταση «Όπερα της πεντάρας» του Μπ. Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου. O Ιωάννης κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές παρατάσεις και ταινίες όπως στην ταινία μικρού μήκους «Ανάσα» της Δήμητρας Γιαννούκα.

Η Σοφία Καλπενίδου σπούδασε κλασικό χορό από ηλικία 7 ετών με τον Guess Mihov και την Tania Miltenova στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού και Πολιτισμού Λάρισας (Δ.Ε.Τ.ΠΟ.Λ ), από όπου αποφοίτησε το 2003 λαμβάνοντας το Δίπλωμα «Καθηγήτριας Χορού». Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους χορογράφους και σκηνοθέτες όπως τους Αντώνη Φωνιαδάκη, Daniel Lommel, Δημήτρη Σωτηρίου, Κωνσταντίνο Ρήγο, Φωκά Ευαγγελινό, Εβελίνα Παπούλια, Σταμάτη Φασουλή, Θανάση Παπαθανασίου- Μιχάλη Ρέππα, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, καθώς και επί σειρά ετών με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Οι GANG δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και η μουσική τους είναι ένα μείγμα από indie- Rock και Jangle Pop. Έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Βερολίνο, σε συναυλίες, σε φεστιβάλ και σε σημαντικά venues σε όλη την Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Κωνσταντινούπολη. Οι GANG δε διστάζουν να "μπλέξουν" με καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως η συνεργασία τους με τον διεθνούς φήμης τενόρο Michael Kleitman, η συμμετοχή τους στο μιούζικαλ Broadway nights και η κοινή παρουσία επί σκηνής με τους Γαλλοελβετούς Groov Tank! Το πρώτο αγγλόφωνο κομμάτι της μπάντας "Driver", που έχει ηχογραφηθεί στο Λονδίνο, αποτελεί μέρος της επικείμενης δουλειάς τους "Find that place", και κυκλοφόρησε στο iTunes το 2012.

Στην παρουσίαση του event θα βρεθεί φέτος η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου. Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου εργάζεται από το 2006 στον ΣΚΑΪ, ενώ από το ανέλαβε την παρουσίαση της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής «Τώρα». Στόχος της, εκτός από την ενδελεχή κάλυψη της επικαιρότητας είναι  η ανάδειξη προσωπικοτήτων αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι η πόλη που πάντα ήθελε να ζήσει!