Skip to main content

Τεντόγλου, Πετρούνιας και Ντούσκος διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στα φετινά βραβεία του ΠΣΑΤ

Αναλυτικά οι κατηγορίες αυτών που διεκδικούν τα βραβεία για το 2023

Η στιγμή που θ’ ανοίξουν ένας ένας οι φάκελοι με τα ονόματα των κορυφαίων του ελληνικού αθλητισμού για το 2023 έφτασε! Για 70ή φορά, ανελλιπώς από το 1954, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) διοργανώνει τη «Γιορτή των Κορυφαίων»! Υψηλοί προσκεκλημένοι των αθλητικών δημοσιογράφων αύριο, Πέμπτη (21/12, 18:30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Banquet»), θα είναι οι αθλητές, οι αθλήτριες και οι ομάδες που διακρίθηκαν μέσα στο έτος, εκτός και εντός συνόρων, γεμίζοντας υπερηφάνεια τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Φυσικά και οι προπονητές τους, οι παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και οι εκπρόσωποι της αθλητικής ηγεσίας. Ο ΠΣΑΤ θα τιμήσει επιπρόσθετα τεράστιες μορφές του ελληνικού αθλητισμού για την προσφορά τους, όπως τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ Νίκο Γκάλη και τον... μεγάλο του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνη Αντωνιάδη.

Ήδη, ο ΠΣΑΤ έχει ανακοινώσει την απόφασή του ν’ ανακηρύξει «Πρεσβευτή Φιλίας» του Συνδέσμου τον μικρό φίλαθλο, Γιάννη Παπαστεφανάκη, ο οποίος θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής, αύριο (21/12), όταν και θα επισημοποιηθεί η ανακήρυξή του.

Η Γιορτή του Ελληνικού Αθλητισμού θα αρχίσει με καλωσόρισμα του προέδρου του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου.

Παρουσιαστές της λαμπρής εκδήλωσης του ΠΣΑΤ, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ 2 (ώρα έναρξης της μετάδοσης 19:00), θα είναι η δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου και ο δημοσιογράφος και Α΄ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, Βαγγέλης Ιωάννου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Χορηγοί της Γιορτής είναι οι εταιρίες “ betarades” και “ Hercules Group”, η αεροπορική εταιρία “ Aegean Air” και η εταιρία αθλητικών ειδών “ UMBRO”. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το «Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», η αθλητική ιστοσελίδα “ gazzetta.gr” και η “ netway”.

Η αγωνία... εύλογα κορυφώνεται για την ανακοίνωση των Κορυφαίων της χρονιάς (αθλητής, αθλήτρια, ομάδα, προπονητής), καθώς και των Κορυφαίων με Αναπηρία (Αθλητής, Αθλήτρια, Ομάδας).

Η πρώτη τριάδα ανά κατηγορία προέκυψε μετά τη συμμετοχή στη σχετική ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών και των αθλητικών φωτογράφων/φωτορεπόρτερ Μελών του ΠΣΑΤ.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος φέτος Μίλτος Τεντόγλου, ο χάλκινος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας και ο ασημένιος στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας στο σκιφ Στέφανος Ντούσκος διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή.

Στην τελική τριάδα των κορυφαίων αθλητριών για το 2023 ψηφίστηκαν η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. πεταλούδας σε 25αρα πισίνα Άννα Ντουντουνάκη, η Άννα Κορακάκη (χρυσό 10μ. Αεροβόλου Πιστολιού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ασημένιο στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ασημένιο 25μ. Πιστολιού Στάνταρντστο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής), καθώς και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 35χλμ βάδην.

Στις τρεις κορυφαίες ομάδες ψηφίστηκαν η νταμπλούχος Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ΑΕΚ, η «ασημένια» εθνική ανδρών υδατοσφαίρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η ομάδα μπάσκετ ανδρών του Ολυμπιακού που έφτασε μέχρι τον τελικό της Euroleague και κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Super Cup στην Ελλάδα.

Ποιος εκ των Γιώργου Μπαρτζώκα, Γιώργου Πομάσκι και Θοδωρή Βλάχου θα αναδειχτεί κορυφαίος προπονητής για το 2023;

Για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία στην τελική τριάδα βρίσκονται ο Θανάσης Γκαβέλας (στίβος), ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Κολύμβηση) και ο Αντώνης Τσαπατάκης (Κολύμβηση).

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου (Μπότσια), η Θεοδώρα Πασχαλίδου (Τζούντι Τυφλών) και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Κολύμβηση) διεκδικούν τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία.

Τέλος, στην τελική τριάδα της κατηγορίας κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία ψηφίστηκαν η εθνική ομάδα κωφών ανδρών (κολύμβηση), η εθνική ομάδα κωφών γυναικών (μπάσκετ) και η BC3 Zευγάρια Μπότσια.