Skip to main content

Θάνατος 17χρονου Ρομά: «Το όπλο εκπυρσοκρότησε, το θύμα προσπάθησε να το πάρει» είπε στην απολογία του ο αστυνομικός

Ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας 41 ετών υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο όχημα, το θύμα όρμησε πάνω του

Στον εισαγγελέα Θηβών απολογείται ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ, σε συνέχεια του συμβάντος με τον θανάσιμο τραυματισμό το βράδυ του Σαββάτου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, ενός 17χρονου Ρομά, ύστερα από καταδίωξη, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν σταμάτησε για έλεγχο. Για το συμβάν έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας 41 ετών, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο όχημα, το θύμα όρμησε πάνω του με σκοπό να του αρπάξει το όπλο του, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο αστυνομικός κρατείται ενώ σε βάρος του διατάχθηκε και ΕΔΕ.

«Το όχημα εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται» αναφέρουν από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

«Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία,  για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;» αναφέρουν από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.

Τα συλλυπητήρια του στους οικείους του 17χρονου, εξέφρασε ο υπουργός προστασία του Πολίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σχετικά στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών: «Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια (…) Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Καθήκον όλων είναι να μην υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα ρατσισμού. Δεν έχουμε πόρισμα ακόμα για το τι συνέβη. Η πλειονότητα των αστυνομικών δεν έχουν τέτοια κίνητρα. Μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται και απομονωνονται, δεν χρειαζεται γενικευση».

«Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου. Οι ζωές των Ρομά μετράνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες. Το χέρι του δολοφόνου αστυνομικού όπλισε αυτή η ρατσιστική πολιτική μιας κυβέρνησης που η εξόντωση προσφύγων και Ρομά της έχει γίνει συνήθης πρακτική από την Πύλο και την Δαδιά μέχρι τους καταυλισμούς των Ρομά» αναφέρεται από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Είναι θλιβερό να χάνεται ένας νέος άνθρωπος, είναι ένα τραγικό άγγελμα και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δεκαεπτάχρονου θανόντος στη Βοιωτία. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στη μνήμη αυτού του αδικοχαμένου συνανθρώπου μας είναι η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατό του. Να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου και το κατάλληλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και εφαρμογής των αστυνομικών πράξεων και πρωτοκόλλων εμπλοκής. Ως όργανο μιας ευνομούμενης κοινωνίας η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη στο έργο της, να διαλευκανθεί πώς άλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Ήρθε, για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, η ανάγκη να υλοποιηθούν επιτέλους οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίζουν διαδικασίες επιχειρησιακής ετοιμότητας, που μόνο όφελος θα έχουν στην ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κώστας Μπάρκας.

«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο εν ψυχρώ πυροβολισμός από αστυνομικές δυνάμεις του 17χρονου Ρομά στο Λεοντάρι Βοιωτίας, που οδήγησε στον θάνατό του. Μετά τη δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και του 18χρονου στο Πέραμα επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η όξυνση της καταστολής, η ένταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ο ρατσισμός, δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής» ή «συμπλοκής», γιατί έχουν πάντα την ίδια κατάληξη: Τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, Ρομά. Αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους εχθρικού προς τον λαό και τη νεολαία, που, για την υπεράσπιση της πολιτικής που καταδικάζει την πλειοψηφία στη φτώχεια, τους πολύμορφους αποκλεισμούς και τις ανισότητες, σταθερά επιστρατεύει τη βία, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στη δολοφονία του 17χρονου Ρομά, συνολικά απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Δε θα δεχθούμε να γίνει συνήθεια και εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υπεκφυγές, να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι» αναφέρουν από το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ.

Πηγή: ΕΡΤ