Skip to main content

Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ: Τα ραντεβού της Φώφης, η μετεγκατάσταση και οι ανεμβολίαστοι

Πολιτική... παρέλαση σήμερα στην 85η ΔΕΘ - Οι συναντήσεις της Φώφης εν όψει εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και ο ανεμβολίαστος Βελόπουλος

Πολιτικό... μποτιλιάρισμα σήμερα στη ΔΕΘ καθώς θα επισκεφθούν την Έκθεση τέσσερις επικεφαλής και εκπρόσωποι κομμάτων. Το πρόγραμμα ανοίγει στις 10:30 με τη συνέντευξη Τύπου των Πρασίνων (Χρυσόγελος, Τρεμόπουλος κ.ά.) στην αίθουσα C του «Ι. Βελλίδης». Στις 12:00, στην ίδια αίθουσα θα δώσει τη δική της συνέντευξη η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας. Στις 13:00 θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά η οποία θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO. Στις 19:30 θα μιλήσει στην αίθουσα Ελλοπία του «Ι. Βελλίδης». Ενδιαμέσως, στις 18:30 θα βρεθεί στη ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα περίπτερα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται, πάντως, κυρίως στη Φώφη, όχι μόνον γιατί το κόμμα της υπερτερεί σε ποσοστά των υπολοίπων, αλλά επειδή η επίσκεψη γίνεται σε προεκλογική περίοδο καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα γίνουν προς το τέλος Νοέμβρη (ο πρώτος γύρος), αρχές Δεκέμβρη (ο δεύτερος). Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Φώφης αναλώνεται σε συναντήσεις με κομματικά στελέχη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, στο ξενοδοχείο στο οποίο μένει, στην περιοχή του ΦΙΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται, μάλιστα, να γίνει και μια πιο κλειστή σύσκεψη με στελέχη τα οποία υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της. Η Φώφη, η οποία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 είχε πάει καλά στη Θεσσαλονίκη, τώρα δείχνει να πιέζεται καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές της είτε άλλαξαν στρατόπεδο είτε αποστασιοποιήθηκαν, περιοριζόμενοι σε ρόλο παρατηρητή. Άλλωστε, αυτή τη φορά υπάρχει και η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη ο οποίος, λόγω έδρας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Το επίσημο πρόγραμμα της Φώφης περιλαμβάνει και δύο συναντήσεις στα δυτικά οι οποίες θα γίνουν σήμερα το πρωί. Η πρώτη θα είναι με τον μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβα με τον οποίο θα συζητήσουν κυρίως για τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα της μητρόπολης, καθώς και για τα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τους επτά δημάρχους της περιοχής (Δανιηλίδη, Κυρίζογλου, Ιωαννίδη, Δεμουρτζίδη, Μανδαλιανό, Αναγνωστόπουλο, Τσακίρη) και την Κίνηση “Βιώσιμη Θεσσαλονίκη” οι οποίοι υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ταχθεί ως γνωστόν υπέρ αυτής της θέσης. Οι ίδιοι δήμαρχοι θα έχουν συνάντηση και με τον Κουτσούμπα για το θέμα αυτό.

Πάντως, όσα είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ότι η σημερινή, τουλάχιστον, κυβέρνηση, προτίθεται να υιοθετήσει τη θέση αυτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ, δεσμευόμενος ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει. Υιοθέτησε, μάλιστα, και την πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να περιληφθεί στην περιοχή της ανάπλασης και το γειτονικό οικόπεδο της Αγίας Φωτεινής, έκτασης έντεκα στρεμμάτων.

Εκτός ΔΕΘ οι ανεμβολίαστοι πολιτικοί

Το μόνο κόμμα το οποίο δεν θα παρελάσει φέτος από τη ΔΕΘ είναι η Ελληνική Λύση η οποία, είναι αλήθεια, δεν παρέστη ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Όπως εξηγεί, σε ανακοίνωσή της, «η Ελληνική Λύση συνεπής στην πάγια θέση της ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνιστά ένα επιχειρηματικό και οικονομικό γεγονός, για ακόμη μία χρονιά δεν θα παρευρεθεί». Επισημαίνει, δε, ότι «σαφώς και θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να επισκεφτούν τους χώρους της Εκθέσεως. Ως επιτηδευματίες, ως ενεργά μέλη του οικονομικού γίγνεσθαι, ως πολίτες και όχι ως "πολιτικάντηδες"».

Πάντως, ακόμη και να ήθελε ο Κυριάκος Βελόπουλος να επισκεφθεί τη ΔΕΘ, ειδικά φέτος, αυτό θα ήταν αδύνατον καθώς, ως γνωστόν, στην Έκθεση μπαίνουν μόνον όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης. Συνεπώς, εκείνος, ως... πολιτικός εκπρόσωπος των αντιεμβολιαστών, θα ήταν έτσι κι αλλιώς εκτός 85ης ΔΕΘ. Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε χθες από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη «τι γίνεται με τους εμβολιασμούς των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης;» ο Βελόπουλος φέρεται να απάντησε πως «εγώ τους λέω ό,τι λέω και από το βήμα της βουλής. Όσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν και όσοι δεν θέλουν ας μην το κάνουν».