Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από παγκόσμιος πρωταθλητής στο παρκούρ, κασκαντέρ σε ταινία του Χόλιγουντ

Απέρριψε το Χόλιγουντ γιατί δεν ήθελε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και τελικά το Χόλιγουντ ήρθε σε αυτόν - Ο νέος ρόλος στη ζωή του Δημήτρη Κυρσανίδη.

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός από τη δυτική πλευρά της πόλης, έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο παρκούρ και είναι ένα από τα πλέον πιο γνωστα ονόματα στον χώρο. Εκτός από αθλητής της RedBull και δάσκαλος παρκούρ σε μικρούς και μεγάλους, ο Δημήτρης Κυρσανίδης απέκτησε πρόσφατα και την ιδιότητα του κασκαντέρ με τη συμμετοχή του στη Χολιγουντιανή ταινία δράσης που γυρίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, το «The Bricklayer» με τον Άαρον Έκχαρτ και τη Νίνα Ντόμπρεβ.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Απόπειρα... δολοφονίας στην πλατεία Αριστοτέλους για το «Brickalyer»

Το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει σε ταινία μεγάλου βεληνεκούς ως κασκαντέρ είχε γεννηθεί ήδη από τον ερχομό του Αντόνιο Μπαντέρας με το «The Εnforcer» στη Θεσσαλονίκη. Ήταν, όμως, κατά τα γυρίσματα των «Αναλώσιμών 4» στην πόλη, όταν του έγινε η επίσημη πρόταση να πάει τόσο ο ίδιος, όσο και κάποιοι φίλοι και συναθλητές του από τη Θεσσαλονίκη στη Βουλγαρία για να εκπαιδευτούν ως κασκαντέρ στο Nu Boyana Film Studios. «Στη Βουλγαρία κάναμε το πρώτο μας σεμινάριο για κασκαντέρ...Ούτως ή άλλως είχαμε μία εμπειρία στο κομμάτι αυτό, όσον αφορά τα πεσίματα και το παρκούρ. Στη Βουλγαρία διαπιστώσαμε, βέβαια, ότι ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και στην ουσία αυτό που κάναμε ήταν Film Combat Course», εξηγεί ο Δημήτρης στη Voria.gr.

Η προπόνηση στη Βουλγαρία

 Το Film Combat Course, το μάθημα κινηματογραφικής μάχης που έλαβαν οι Θεσσαλονικείς κασκαντέρ στη Βουλγαρία, περιλαμβάνει γνώσεις στις πολεμικές τέχνες και στην ορθή χρήση σπαθιών και όπλων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην αληθοφάνεια των σκηνών δράσης καθώς και στην κίνηση του σώματος των κασκαντέρ με βάση το πού θα βρίσκονται οι κάμερες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η εκπαίδευση που έλαβαν, αναφέρει ο Δημήτρης Κυρσανίδης, πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Ιανουαρίου του 2022 και διήρκησε συνολικά πέντε ημέρες και ήταν άκρως απαιτητική. «Ήταν πάρα πολύ ζόρικη (η προπόνηση). Στις πέντε αυτές ημέρες ξυπνούσαμε 7 το πρωί, 8.30-9.00 πιάναμε δουλειά στην προπόνηση και φεύγαμε 5-5.30 το απόγευμα. Το σώμα υπέστη μεγάλη καταπόνηση... Από τη δεύτερη μέρα νιώθαμε ότι δεν θα αντέχαμε, ήταν πολύ ζόρικο, ακόμα και για εμάς που γυμναζόμαστε συνέχεια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωταθλητής του παρκούρ, ωστόσο σημειώνει ότι αν και δύσκολο, άρεσε σε όλους πάρα πολύ και φυσικά απέδωσε καρπούς. Όσον αφορά την μεγάλη εμπειρία του Δημήτρη και των συναθλητών του στο παρκούρ, ο ίδιος δήλωσε ότι στην προπόνηση το παρκούρ βοήθησε πολύ στο πέσιμο. «Όταν πέφταμε, ήμασταν αυτοί που πονούσαμε λιγότερο από τους άλλους γιατί ξέραμε πώς να πέσουμε».

Σημειώνεται ότι τόσο ο Δημήτρης όσο και οι υπόλοιποι κασκαντέρ, όταν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, συνέχισαν παράλληλα με την προπόνηση στο παρκούρ και την εξάσκηση όλων όσων έμαθαν στο training στη Βουλγαρία, τελειοποιώντας έτσι την τεχνική τους. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο αθλητής της Redbull, στην ομάδα των Θεσσαλονικέων κασκαντέρ προστέθηκαν και άλλα πρόσωπα του κύκλου του, στους οποίους μετέφερε ο ίδιος τις γνώσεις του από το μάθημα κινηματογραφικής μάχης της και έτσι διευρύνθηκε ο κύκλος των Ελλήνων κασκαντέρ στην ταινία. Μάλιστα, μερικοί κατέληξαν να έχουν πολύ σημαντικούς ρόλους στην ταινία, όπως stunt double (σωσίες) για τους πρωταγωνιστές στις σκηνές δράσεις.

Το ξύλο στην πλατεία Εμπορίου και οι... αδέσποτες σε Έκχαρτ και Ντόμπρεβ

Τα γυρίσματα της ταινίας πάντως έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των Θεσσαλονικέων, με την πόλη να προσαρμόζεται και να... αλλάζει μορφή για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Μέσα στις πρώτες σκηνές που γυρίστηκαν ήταν και αυτή της διαδήλωσης κατά των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην πλατεία Εμπορίου, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Άαρον Έκχαρτ και η Νίνα Ντόμπρεβ. Στη σκηνή, στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Κυρσανίδης, κομπάρσοι διαδήλωναν στα Άνω Λαδάδικα και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και της αστυνομίας, κρατώντας μάλιστα και πανό. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης μια ομάδα ατόμων που δεν συμμετείχε στη διαδήλωση φέρεται να παρεμβαίνει, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σκηνές μάχης σώμα με σώμα.

Διαβάστε: «Σοβαρά επεισόδια» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του «The Bricklayer» (vid)

Όπως εξηγεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παρκούρ στη Voria.gr, πρόκειται για την πρώτη σκηνή που γύρισε και στην οποία «πλακωνόμασταν με πολύ... ασφάλεια οι περισσότεροι.

«Ήταν πολύ πρωτόγνωρο για εμάς», λέει ο Δημήτρης Κυρσανίδης και προσθέτει χαμογελώντας: «Στην ουσία πλακωνόμασταν και ξαναπλακωνόμασταν. Το πιο ενδιαφέρον για εμένα προσωπικά ήταν ότι είχαμε σε πάρα πολλές στιγμές και αλληλεπίδραση με δύο ηθοποιούς, τον Άαρον Έκχαρτ και τη Νίνα Ντόμπρεβ, οι οποίοι μπορεί βέβαια... να έφαγαν και καμία αδέσποτη όπως περνούσαν ανάμεσά μας». Πάντως, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αθλητής της RedBull, «το να κάνεις με τόσο μεγάλους ηθοποιούς μία ταινία στη Θεσσαλονίκη είναι απίστευτο, πόσο μάλλον να είσαι και ακριβώς δίπλα τους».

Τα σχέδια για το μέλλον

Από προπονητής παρκούρ σε παιδιά και μεγάλους και κασκαντέρ σε ταινία του Χόλιγουντ, μέχρι το κανάλι του στο Youtube, ο Δημήτρης Κυρσανίδης σίγουρα έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν φαίνεται να τον σταματά. «Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω ένα project με τη Redbull, σε συνεργασία με τον φίλο μου, τον Ιωακείμ Θεοδωρίδη. Το κύριο πράγμα με το οποίο ασχολούμαι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο κορωνοϊός και μετά είναι το youtube, το οποίο το έχω πάρει πάρα πολύ ζεστά. Το έχω δει σαν δουλειά και κάθε εβδομάδα βγαίνει ένα βίντεο στο κανάλι μου. Παράλληλα, ετοιμάζω και ένα βίντεο που είναι σαν ταινία μικρού μήκους, για τους 100.000 συνδρομητές στο κανάλι μου στο Youtube. Στην ουσία είναι η ιστορία μου από την αρχή της καριέρας μου, τις διακρίσεις μου, μέχρι και το πώς αντιμετώπισα το θέμα του κορωνοϊού, όταν σταμάτησαν όλα».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του να ακολουθεί το επάγγελμα του κασκαντέρ, ο πρωταθλητής του παρκούρ αφήνει ανοιχτό το ενδέχομενο, το οποίο, όπως αναφέρει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κυρσανίδης αποκαλύπτει ότι του είχε γίνει παλαιότερα μία αντίστοιχη πρόταση, την οποία ωστόσο απέρριψε γιατί δεν επιθυμούσε να μετακομίσει στις ΗΠΑ. «Είχα κάποια στιγμή μία χορηγε=ία από μία εταιρεία που ασχολούνταν αποκλειστικά με το παρκούρ στην Αμερική, στο Λος Άντζελες. H εταιρεία είχε μέσα και πάρα πολλούς κασκαντέρ, οι οποίοι έπαιζαν σχεδόν σε κάθε ταινία που έχει βγει από το Χόλιγουντ. Είχα την ευκαιρία να πάω και να μείνω μόνιμα στο Χόλιγουντ με δικά τους έξοδα. Αν και μου άρεσε ιδέα του Χόλιγουντ, εμένα το μυαλό μου ήταν και είναι ακόμα πιο πολύ στην Ελλάδα. Δεν το μετανιώνω. Είμαι πιο συναισθηματικός τύπος, δεν το ένιωθα αυτό το να πάω και να μείνω (στις ΗΠΑ), οπότε και αρνήθηκα. Αφού, λοιπόν, δεν πήγα να παίξω σε ταινίες του Χόλιγουντ, ήρθε μετά από πέντε-έξι χρόνια το Χόλιγουντ σε μένα (γέλια), στην Ελλάδα καιστη Θεσσαλονίκη. Μου φαίνεται απίστευτο, είναι σαν θαύμα. Εγώ είχα κλείσει την πόρτα στο Χόλιγουντ, οπότε το να έρθει το Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη δεν το περίμενα ποτέ», καταλήγει ο Δημήτρης.