Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση λατομείου με ανακυκλωμένα μπάζα, δένδρα και αναρριχώμενα φυτά (φωτο)

Πώς θα γίνει η αποκατάσταση του πρώην λατομείου στο Ασβεστοχώρι

Η αποκατάσταση του λατομείου «Κυψέλη» βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, θα γίνει με την αξιοποίηση αποβλήτων εκσκαφών και αδρανών καταλοίπων από την επεξεργασία ΑΕΚΚ, καθώς επετράπη με πρόσφατες διατάξεις η λειτουργία μονάδας ΑΕΚΚ. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, τα υλικά που θα υποδεχτεί η μονάδα θα καλύψουν τις γούβες και τα υψηλά πρανή ύψους 30 και 40 μέτρων του λατομείου αδρανών υλικών που λειτούργησε για δεκαετίες στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Το έργο της αποκατάστασης αυτής παρουσιάστηκε στην εσπερίδα που διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ), υπό τον τίτλο «Διαχείριση ΑΕΚΚ: Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές», όπου τέθηκαν τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.

«Με το χτίσιμο βαθμίδων θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα απόλυτα συμβατό αποτέλεσμα με τη συγκεκριμένη περιοχή με την υλοποίηση του σχεδίου εναρμονιζόμαστε με τη βούληση τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας», είπε ο Κωνσταντίνος Κουγιουρούκης, Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός του ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το συγκεκριμένο έργο. Η συνολική έκταση θα ανέρχεται σε 510 στρέμματα, ενώ η λειτουργία της μονάδας προϋποθέτει την υποδοχή των ΑΕΚΚ και τη διαλογή των υλικών.

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr