Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Black Friday: Κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων για τις συνθήκες εργασίας

Οι εμποροϋπάλληλοι ζήτησαν 35 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και έκαναν λόγο για αντίξοες συνθήκες εργασίας, κυρίως τη χρονική περίοδο που προηγείται της Black Friday

Σε μια συμβολική κινητοποίηση με αφορμή την αυριανή Black Friday προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Οι διαμαρτυρόμενοι που συναντήθηκαν μπροστά από το «Ρολόι Ανθοκομίας» στην οδό Τσιμισκή έκαναν λόγο για ατέλειωτες ώρες δουλειάς των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια της Black Friday, ενώ παράλληλα ζήτησαν «7ωρο, 5ημερο και αυξήσεις στους μισθούς». Τόνισαν επιπλέον ότι για ημέρες, ή ακόμη και για εβδομάδες πριν από την Black Friday οι προσφορές που ξεκινούν από τα καταστήματα οδηγούν τους εργατοϋπαλλήλους σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας.    

Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι είναι «εξοργιστικό να δουλεύουμε με σπαστά ωράρια, εν έτει 2023. Δεν γίνεται να βγαίνουμε στις 08:00 από το σπίτι και να επιστρέφουμε στις 11 το βράδυ». Επιπλέον, τόνισαν επανειλλημένα ότι «μαυρίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους».

Παράλληλα, παρότρυναν τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να καταγγείλουν στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οποιαδήποτε παράβαση εντοπίσουν σε βάρος του.

«Θα είμαστε δίπλα σας», τόνισαν σχετικά τα μέλη της Ένωσης και έπειτα άνοιξαν ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν «Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα-απαιτούμε εδώ και τώρα 7ωρο-5ημερο-35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς».

«Ο εμποροϋπάλληλος πλέον έχει γίνει δούλος»

«Από τη μια είναι οι μεγάλες κυρίως εταιρείες βγάζουν τεράστια κέρδη και από την άλλη ο κόσμος των εργαζόμενων, των συναδέλφων μας, οι οποίοι δουλεύουν με τους ίδιους μισθούς τόσα χρόνια, με 13 και 14 ώρες εργασίας» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος.

«Ο εμποροϋπάλληλος πλέον έχει γίνει δούλος», είπε ακόμη ο κ. Μπελόπουλος με αφορμή τα διαχρονικά ψηφίσματα στη Βουλή, με τα οποία όπως υποστήριξε έχουν θεσπιστεί οι 32 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα, το σπαστό ωράριο και τα 6ημερα εργασίας.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια των αφεντικών τους», προσέθεσε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.