Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φωτογράφων στη ΔΕΘ - «Οι αστυνομικοί δεν είναι φωτογράφοι»

Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι ότι τη φωτογράφηση για τις νέες ταυτότητες θα την κάνουν οι αστυνομικοί

«Η φωτογράφηση ταυτότητας ανήκει μόνο στους φωτογράφους καθώς οι αστυνομικοί δεν είναι φωτογράφοι», φωνάζουν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης έχουν κλείσει τα φωτογραφεία τους και παρίστανται στη διαμαρτυρία.

Η διαμαρτυρία έγινε γιατί, όπως αναφέρουν, «μετά τις εκλογές, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με την ομοσπονδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η λήψη φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες θα γίνεται κατά βαση από αστυνομικούς υπαλλήλους στα αστυνομικά τμήματα. Έτσι το φωτογραφείο της γειτονιάς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και θα αναγκαστεί να κλείσει».

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και του Σωματείου στη Θεσσαλονίκη, Ηρακλής Σολιόπουλος, αν εφαρμοστεί αυτή η τροπολογία, το 1/5 των φωτογραφείων θα κλείσει. «Οι φωτογραφίες, μάλιστα, δεν θα βγαίνουν από επαγγελματίες αλλά από αστυνομικούς, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες στα γραφεία έκδοσης ταυτότητων θα μετακινηθούν και άλλοι ένστολοι». Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 8.000 φωτογραφεία. «Αν μας πάρουν και αυτό, τι θα μας μείνει;», διερωτήθηκε.

Από πλευράς του ο Παναγιώτης Βάσιος που ήρθε από τα Ιωάννινα είπε πως «ήδη η λιανική φωτογραφία εξαλείφθηκε. Έμεινε μόνο η φωτογραφία διπλωμάτων, ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Ολοένα και μειώνονται οι αρμοδιότητές μας», ενώ πρόσθεσε πως στη διαμαρτυρία έχουν έρθει μέλη της Ομοσπονδίας από αρκετά μέρη της Βορείου Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή παραβόλου 10 ευρώ σε κάθε πολίτη, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας. Ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει παράβολο για μία υπηρεσία που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν (χωρίς να ξέρουμε μέχρι τι ποσό, μελλοντικά, μπορεί να φτάσει το παράβολο αυτό, απλά σημειώνουμε ότι τα παράβολα για το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου αυτή τη στιγμή είναι στα 141 ευρώ», σημειώνουν.

Οι ίδιοι ζητούν να ανασταλεί απόφαση η λήψη των φωτογραφιών από τους αστυνομικούς υπαλλήλους από οποιονδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία, να μην επιβληθεί παράβολο έκδοσης ταυτότητας και να ενημερωθούν με ποιες διαδικασίες, από πού έγινε και πόσο κόστισε η προμήθεια του φωτογραφικού εξοπλισμού.

Αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται και στο Σύνταγμα, στην Αθήνα.