Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Εικόνα εγκατάλειψης στον «Μακεδονικό τάφο του Μαιευτηρίου»

Η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» καταθέτει προτάσεις ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα εγκατάλειψης στο μνημείο της οδού Παπαναστασίου.

Την κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία βρίσκεται ο υπέργειος μακεδονικός τάφος στον οδό Παπαναστασίου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Ο γνωστός και ως «τάφος του Μαιευτηρίου», επειδή βρισκόταν απέναντι από νεοκλασικό κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, το οποίο στέγαζε παλιότερα το δημόσιο μαιευτήριο ανήκε πιθανώς σε γαιοκτήμονα της περιοχής.

Χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα, αποκαλύφτηκε το 1919 από Γάλλους αρχαιολόγους των συμμαχικών στρατευμάτων του Μακεδονικού μετώπου, οι οποίοι μετέφεραν στο μουσείο του Λούβρου μία από τις δυο νεκρικές κλίνες του τάφου. Βρέθηκε στο οικόπεδο όπου ήταν χτισμένη η βίλα του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη το 1912 στους Έλληνες. Η οικία χτίστηκε το 1911 και κατεδαφίστηκε το 1960.



Το -πολυσύχναστο- παρκάκι βρίσκεται στην Οδό Παπαναστασίου, πίσω από Δημοτικό Σχολείο και πολύ κοντά στις τεχνικές Σχολές του «Ευκλείδη». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει σταθμός και εργοτάξιο του Μετρό, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο μετά το πέρας των εργασιών.

Η παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης προτείνει την άμεση αντικατάσταση των καθισμάτων (παγκάκια) και ενδεχομένως την προσθήκη νέων.

Παράλληλα προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης του παρακείμενου εργοταξίου μεσοπρόθεσμα, ενώ ζητά τη γενική συντήρηση του χώρου (πράσινο, φθορές στα πεζοδρόμια, ταμπέλες για την καθαριότητα, καθώς λειτουργεί και ως «πάρκο σκύλων» κ.λπ.) και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου.