Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΤΟΙ» ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ PERFORMANCE (VID)

Συμβολική διαμαρτυρία σήμερα μπροστά από το ΚΘΒΕ με αίτημα την ένταξη του κλάδου στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Μαζί δυνατοί»: αυτό το σύνθημα σχημάτισαν κρατώντας από ένα γράμμα στα χέρια τους, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα μπροστά στο ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη με αίτημα την ένταξη του κλάδου στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ολιγόλεπτη performance απο χορεύτρια που έδωσε με αυτό τον τρόπο το «παρών» της στη διαδήλωση.«Απαιτούμε την επιβίωση μας», δήλωσε εμφατικά στη voria.gr ο Κωνσταντίνος Γκούβας, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Όπως επισημαίνει, το 60% - 70% των καλλιτεχνών δεν μπαίνουν ούτε καν στα επιδόματα της κυβέρνησης παρά τις προσθήκες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Δείτε σχετικά: Πολιτισμός: Ποιοι θα πάρουν 800 ευρώ - Πότε ανοίγουν σινεμά, θέατρα

«Αυτή η κατάσταση είναι απελπιστική για τους περισσότερους», τόνισε συμπληρώνοντας πως μπορεί να έχει χαθεί τελείως η σεζόν και κάποιος που σταμάτησε να εργάζεται τον Φεβρουάριο να εργαστεί ξανά το 2021.Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Τα αιτήματά τους είναι:

Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ