Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γκαρσονιέρες σε τιμές... ρετιρέ πληρώνουν οι φοιτητές

Απλησίαστα τα ενοίκια, δυσεύρετα τα μικρά διαμερίσματα - Πόσο κοστίζουν οι καμαρούλες μια σταλιά, πού βρίσκονται

Σε… Γολγοθά αναμένεται να εξελιχθεί η αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τα οικονομικά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη να μοιάζουν με είδος εν εξαλείψει. Οι φοιτητές και οι γονείς τους θα χρειαστεί να επιδοθούν στο κυνήγι της… χαμένης οικονομικής γκαρσονιέρας, ωστόσο λίγοι θα κατορθώσουν να τερματίσουν με επιτυχία, και αυτό γιατί οι τιμές των μικρών διαμερισμάτων έχουν εκτοξευτεί.

Όταν μάλιστα πρόκειται για μικρά διαμερίσματα ανακαινισμένα και επιπλωμένα τότε οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ανακαινισμένου διαμερίσματος 46 τμ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που νοικιάζεται αντί του ποσού των 800 ευρώ (!).

Με τη συγκατοίκηση να αποτελεί λύση κλεισμένη στο χρονοντούλαπο, οι φοιτητές πρωτοετείς, ή και όσοι επιθυμούν να αλλάξουν κατοικία αναζητούν γκαρσονιέρα, στούντιο, ή μικρά δυαράκια, κατά κύριο λόγο, στην καρδιά της πόλης για να βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα πανεπιστήμια, αλλά και από τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προς διάθεση διαμερίσματα που εξυπηρετούν για φοιτητική στέγη είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα, απαλλάσσοντας τους ενδιαφερόμενους από το βραχνά της επίπλωσης τους και κατά συνέπεια του κόστους που θα απαιτούνταν για την αγορά όλων όσων χρειάζονται για την επάνδρωση ενός σπιτιού.

Image

Μάλιστα κάποια εξ αυτών των διαμερισμάτων είχαν ανακαινιστεί στο πρόσφατο παρελθόν καθώς μπήκαν στη λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο κάποιοι από τους ιδιοκτήτες προχώρησαν στην επανατοποθέτηση των ακινήτων στη μακροχρόνια μίσθωση, ανεβάζοντας σημαντικά τις αιτούμενες τιμές, την ώρα, μάλιστα που βλέπουν πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση και συνεχώς μειούμενη προσφορά.

Απλησίαστες τιμές

Όπως λένε καλοί γνώστες της αγοράς ακινήτων η ανεύρεση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.  «Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και κάθε χρόνο θα είναι ακόμη πιο δύσκολα» τονίζουν μεσίτες της Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας ωστόσο πως το θετικό είναι πως πλέον οι φοιτητικές κατοικίες είναι ανακαινισμένες και καλοσυντηρημένες κάτι που στο παρελθόν δεν ίσχυε καθώς συχνά έβγαιναν στην αγορά ακίνητα που ήταν σε κακή κατάσταση.

Το παράδοξο είναι πως τα ενοίκια για μικρά διαμερίσματα είναι απλησίαστα ακόμη και όταν πρόκειται για ακίνητα που δεν βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί διαμέρισμα με τιμή κάτω από 300 ευρώ ακόμη και αν πρόκειται για καμαρούλα μια σταλιά στα δυτικά της πόλης. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα όπως προκύπτουν από αγγελίες σε μεσιτικά γραφεία :  

-Διαμέρισμα 20 τμ  στο Βαρδάρη  νοικιάζεται προς 320 ευρώ.

-Διαμέρισμα 45 τμ στη Ροτόντα, στον 1ο όροφο νοικιάζεται 450 ευρώ.

-Στούντιο 27 τμ, στην περιοχή των Λαδάδικων, νοικιάζεται 450 ευρώ.

-Στούντιο στα Κάστρα, 30 τμ, στον 3ο όροφο νοικιάζεται 390 ευρώ.

-Ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 30 τμ στην οδό Αντιγονιδών στον 5ο όροφο νοικιάζεται 520 ευρώ.

-Γκαρσονιέρα 35 τμ στην Άνω Τούμπα, στον 3ο όροφο νοικιάζεται 340 ευρώ.

-Στούντιο 33 τμ, στο Ιστορικό Κέντρο, στον 3ο όροφο νοικιάζεται 480 ευρώ.

-Διαμέρισμα 45 τμ στην περιοχή του Φαλήρου, στον 2ο όροφο νοικιάζεται 560 ευρώ.

-Διαμέρισμα 46 τμ στην οδό Δαγκλή, στον 5ο όροφο νοικιάζεται 800 ευρώ.