Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η οδύσσεια της Πλατείας Διοικητηρίου εδώ και 30 χρόνια - Nέα προσπάθεια για την ανάπλασή της

Οι ενέργειες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη για να αλλάξει εικόνα η πλατεία Διοικητηρίου

Μπορεί κάποτε να είχε χαρακτηριστεί ως εμβληματική αλλά πλέον είναι πολύπαθη... Η πλατεία Διοικητηρίου εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια περιμένει την ανάπλασή της αλλά, όπως αποδείχθηκε έως σήμερα, μάταια.

Ούτε η διοίκηση Μπουτάρη κατάφερε να αλλάξει την εικόνα στο κεντρικό αυτό σημείο της Θεσσαλονίκης, ούτε η παρέμβαση της τότε υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου που είχε συγκαλέσει μεγάλη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά ούτε και η διοίκηση Ζέρβα, που επίσης είχε εκκινήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει η ανάπλασή της. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια υπογράφηκαν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εγνατίας Οδού για την προώθηση των μελετών ανάπλασης. Και ακολουθούσαν τα δημοσιεύματα περί καλών νέων και σημαντικών εξελίξεων για την πλατεία Διοικητηρίου, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 που καταστράφηκε από την τότε δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης για να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ, χωρίς να λάβει υπόψη της την ύπαρξη αρχαίων, έμεινε ένας χώρος περιφραγμένος και η όμορφη πλατεία απλά ως ανάμνηση.

Πλέον η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, η τρίτη κατά σειρά, έρχεται να βγάλει από αυτό το τέλμα την πλατεία Διοικητηρίου. Θεωρείται από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ένα από τα εμβληματικά έργα που θα δρομολογήσει άμεσα μαζί με την πλατεία Ελευθερίας, τον άξονα της Αριστοτέλους, την πλατεία Δημοκρατίας και το ξύλινο ντεκ της παλιάς παραλίας.

Οι όποιες ενέργειες θα προχωρήσουν εντός του 2024 σε συνεργασία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου η πλατεία Διοικητηρίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που είχαν συζητήσει ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Αγγελούδης στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του δεύτερου στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τότε οι δύο άντρες είχαν ανακοινώσει ότι συμφώνησαν σε πέντε συν ένα εμβληματικά έργα, τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα φρόντιζαν να επιταχυνθούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Η πορεία του πολύπαθου έργου της Πλατείας Διοικητηρίου βρέθηκε και προ ημερών στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τη μελετητική ωρίμανση της πλατείας Διοικητηρίου, όπως έχουμε υποσχεθεί στο τέλος του 2024» δήλωσε ο κ. Αγγελούδης, μετά τη συνάντηση με την υπουργό.

Ανάδειξη των αρχαιοτήτων και διαμόρφωση της πλατείας

Εξελίξεις σχετικά με τη νέα προσπάθεια για την αλλαγή εικόνας στην ιστορική πλατεία Διοικητηρίου αναμένονται μετά τον Μάρτιο. Η διαμόρφωσή της θα είναι ουσιαστικά σε δύο επίπεδα, χωρίς χώρο στάθμευσης. Στο ένα επίπεδο η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και το άλλο η διαμόρφωση της πλατείας. Για το έργο ο δήμος έχει συνεργασία εκτός από την Περιφέρεια, με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις αρχές Μαρτίου οι αρχαιολόγοι πρόκειται να υποδείξουν τα σημεία όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν τα υποστυλώματα – οι κολώνες για τη διαμόρφωση των δύο επιπέδων. Πιθανότατα οι μελέτες του έργου να προχωρήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. «Αυτή η πλατεία ήταν ιστορική, ήταν ένα νεότερο μνημείο, κακώς καταστράφηκε. Κακώς εδώ και τριάντα χρόνια έχει αυτή την εικόνα, υποβαθμίζοντας την περιοχή», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Βιώσιμης Κινητικότητας και Περιβάλλοντος Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή. Εκτιμά ότι οφείλουμε στη μνήμη της πόλης, να επαναφέρουμε όσο το δυνατό την πλατεία που καταστράφηκε στις αρχές του 1990.