Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κλείνει χειρουργική αίθουσα στον Άγιο Δημήτριο λόγω μετακίνησης αναισθησιολόγων (φωτο+vid)

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης όλων των τμημάτων

Σε συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του νοσοκομείου προχώρησαν χθες εργαζόμενοι στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης όλων των τμημάτων και κλινικών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το σωματείο εργαζομένων ήταν η απόφαση για μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων του νοσοκομείου στο Παπανικολάου, η οποία, όπως επισημαίνουν, θα οδηγεί σε κλείσιμο μίας χειρουργικής αίθουσας και συνεπακόλουθα σε αναβολή δεκάδων επεμβάσεων. Η μετακίνηση γίνεται ενώ οι γιατροί της ειδικότητας από οχτώ έμειναν έξι, εκ των οποίων ένας επικουρικός, πράγμα που έτσι κι αλλιώς προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και αύξανε τη λίστα αναμονής.  

Image

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και μέλος του δ.σ. νοσοκομείου, Στέφανος Χατζηλιάδης, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 72 νοσηλευτών και 78 λοιπού προσωπικού. Μετακινήσεις, όπως είπε, γίνονται και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι οι παθολόγοι, ενώ σοβαρά είναι τα κενά και σε ακτινολόγους, τα οποία κατά καιρούς καλύπτονται με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.

«Ενώ υπάρχουν τεράστια λειτουργικά κενά σε προσωπικό, έχουμε τελευταία μία εντολή από την ΥΠΕ και το υπουργείο να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι προς το Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να κλείσει μία αίθουσα χειρουργείου. Αυτό σημαίνει ότι πολλά χειρουργεία θα πάνε πίσω από τις λίστες του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος. Τους τραβούν στο Παπανικολάου για να κλείσουν μια τρύπα και να ανοίξουν μία άλλη. Πάγια τακτική τους είναι να ευτελίζουν έναν οργανισμό ή ένα προϊόν και να το κλείνουν. Ας μας το πουν, γιατί ο Άγιος Δημήτριος πέρσι είχε 7.580 χειρουργεία. Αν θέλουν να λείψουν από την Πολιτεία, ας το κάνουν», τόνισε και πρόσθεσε πως, αν δεν δοθεί κάποια λύση άμεσα, η επόμενη κινητοποίηση θα συνοδευτεί από καθολικό κλείσιμο των χειρουργείων.

Image

Οι μετακινήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το πολλαπλασιάζουν, σημείωσε ο διευθυντής των ΤΕΠ, αναισθησιολόγος Χαράλαμπος Χατζηιωακειμίδης. «Από το 2018 βοηθάμε το αναισθησιολογικό, διότι δεν μπορεί να καλύψει ο αριθμός των αναισθησιολόγων που υπάρχουν όλα τα χειρουργεία. Βοηθάμε ώστε κάποιες μέρες τον μήνα να ανοίξουν επιπλέον χειρουργεία, για να μπορέσουν να δουλέψουν όλες οι ειδικότητες που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Κάποιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο πήραν αναισθησιολόγους, μεταξύ των οποίων και εμένα, για να βοηθήσουμε το Παπανικολάου. Βοηθήσαμε με την προοπτική να λυθεί το πρόβλημα. Τώρα έρχονται ξανά. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, δεν λύνεται. Το ένα νοσοκομείο βοηθά το άλλο με αποτέλεσμα όλα να αποδυναμώνονται και αντί να ανοίγουν έξτρα αίθουσες, να προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ελάχιστες που έχουμε ανοιχτές. Πολλαπλασιάζει το πρόβλημα, γιατί εξαντλούνται οι αναισθησιολόγοι και παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Και δεν έρχονται νέοι, γιατί γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση και προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε. Ο ίδιος σημείωσε ότι, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν θα υπάρξει βελτίωση, αλλά μετά τα χειρουργεία θα κλείσει και το ΤΕΠ, που είναι ένα νευραλγικό τμήμα.

Image

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος ανέφερε πως το υπουργείο προσπαθεί με μπαλώματα να λύσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία. «Την ίδια στιγμή προτείνει ως λύση την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, αλλά και δεν μπορούν να είναι η λύση, ωθώντας σε ωμό εκβιασμό ασθενείς που περιμένουν χρόνια για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να υπερκεράσουν την τεράστια αναμονή. Και είναι ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους που για να βγάλουν ένα εισόδημα που θα έπρεπε να μας δίνει το κράτος, να πρέπει να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες και τον εαυτό τους σε ακούραστη μηχανή, ώστε να δουλεύουν όλη μέρα σε αυτό το καθεστώς», είπε και τόνισε πως μόνη λύση είναι αυξήσεις στους μισθούς, κίνητρα στους νέους γιατρούς για να μπουν στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.