Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η μοναδική στη χώρα Μονάδα Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ (videos)

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ

Τα εγκαίνια της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ, που είναι μοναδική στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών φάσης 1, πραγματοποιήθηκαν παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Η Μονάδα Κλινικών Ερευνών στεγάζεται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου καταλαμβάνοντας 500 τμ και όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας, Γιώργος Παπαζήσης, «διαθέτει 18 κλίνες αποκλειστικά αφιερωμένες για κλινικές μελέτες».

«Πρόκειται για κλινικές μελέτες πρώιμης φάσης 1 όπου θα δοκιμάζεται για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο φάρμακο σε υγιείς εθελοντές ή και σε κάποιες ομάδες ασθενών ενώ θα γίνονται και μελέτες βιοϊσοδυμανίας, δηλαδή μελέτες όπου αποδεικνύεται η ισοδυναμία μεταξύ ενός πρωτοτύπου κι ενός γενοσήμου φαρμάκου», είπε ο κ. Παπαζήσης προσθέτοντας ότι θα γίνονται και μελέτες εμβολίων.



«Έχουμε αυτή τη στιγμή συμφωνήσει μια μεγάλη μελέτη φάσης 2 για εμβόλιο έναντι του αναπνευστικού συντικιακού ιού του RSV που μας ταλαιπωρεί στις μέρες μας και πρώτη φορά θα γίνει φάση 2 σε ενήλικες στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. καθηγητής.

Η Μονάδα ήδη έχει συμφωνήσει επίσης για μία κλινική μελέτη με μια φαρμακευτική εταιρεία από την Αυστραλία και μία μελέτη για βιοϊσοδυναμία με μια ελληνική εταιρεία.

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα εξήρε την πρωτοπορία της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ καθώς και του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» που δημιούργησαν τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών τονίζοντας ότι είναι «και προσωπική επιθυμία του πρωθυπουργού ο οποίος έχει ξεκινήσει μια ομάδα επιστημόνων και της διασποράς και του εξωτερικού για την πρόοδο της βιοτεχνολογίας και για την έρευνα που θα βοηθήσει τους νέους ερευνητές που βρίσκονται στα πανεπιστήμια και στα ιατρικά ινστιτούτα αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων βιοτεχνολογίας που είναι πολύ σημαντικές. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είναι ένας τέτοιος μεγάλος πόλος καθώς εδώ βρίσκεται και η Pfizer και η Berger».

Είπε ότι και στην Τρίπολη θα γίνει κέντρο επενδύσεων με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Image
Image
papageorgiou

«Έχουμε να ατενίσουμε ένα πολύ καλό μέλλον και για τους νέους ερευνητές και την χώρα γενικά που προσελκύει επενδύσεις αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ο ζωοδότης της έρευνας και στην Ελλάδα είμαστε πολλοί καλοί», είπε.

Τι είπε για ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Σε ερώτηση αν στην πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στα νοσοκομεία περιλαμβάνονται και οι γιατροί είπε ότι «για τους γιατρούς η Επιτροπή δεν ήταν έτοιμη και θα γίνει μια ακόμα συνεδρίαση και θα μας πουν».

Όσον αφορά εάν τελικά θα γυρίσουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί και εργαζόμενοι είπε ότι «νομίζω ότι ήδη το έχουμε πει ότι θα γυρίσουν και ότι συντασσόμαστε πάντα με τις αποφάσεις του ΣτΕ» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και της προσοχής όσον αφορά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και των λοιμώξεων που επίσης ταλαιπωρούν πολύ κόσμο.

Για τους ελλείψεις στον αριθμό των αναισθησιολόγων που χρειάζονται τα νοσοκομεία της χώρας είπε ότι όλα έχουν σχέση με τον σχεδιασμό που πρέπει να γίνεται όσον αφορά τις ειδικότητες και ότι «πρέπει να στρέψουμε τους νέους γιατρούς στις ειδικότητες που χρειάζεται η χώρα».