Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για εικονικό βιομηχανικό μουσείο στα Δημοτικά Σφαγεία

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών ζήτησε από τον δήμο Θεσσαλονίκης να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης του μικρού κτηρίου, το οποίο είναι υπό υπό κατάρρευση.

Άλλο ένα παλιό κτήριο στα Σφαγεία, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αναγεννηθεί και να αποκτήσει ζωή. Πρόκειται για το μικρό κτήριο, έκτασης 55 τ.μ., που βρίσκεται στο προκήπιο του οικοπέδου των πρώην Δημοτικών Σφαγείων και το οποίο αποτελεί τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος ζήτησε από τον δήμο Θεσσαλονίκης να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης κατά χρήση του μικρού κτηρίου, το οποίο είναι υπό κατάρρευση. Ο Σύνδεσμος σχεδιάζει να το ανακαινίσει με δικά του έξοδα και να το καταστήσει επισκέψιμο για το κοινό της πόλης μετατρέποντάς το σε εικονικό βιομηχανικό μουσείο. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της ανακατασκευής του κτηρίου ανέρχεται σε περίπου 390.000 ευρώ. Η δωρεάν παραχώρηση του μικρού κτηρίου για να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι από το 2020 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έχει μεταφέρει τα γραφεία του στο παλιό κτήριο κρεοσκοπικού ελέγχου στο χώρο των πρώην Δημοτικών Σφαγείων, μετά από δωρεάν παραχώρηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το κτήριο είχε ανακαινίσει με το κόστος να ξεπερνά το 1.100.000 ευρώ και η χρηματοδότηση να πραγματοποιείται από χορηγίες των μελών του ΣΒΕ.

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει εκ νέου τη δωρεάν παραχώρηση του παλαιού κτιρίου κρεοσκοπικού ελέγχου κατά ποσοστό 50% στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και κατά ποσοστό 50% στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης” (ΕΕΠΑΘ), που είχε συστήσει ο ΣΒΕ. Η διάρκεια της δωρεάν παραχώρησης θα είναι δέκα έτη.

Σημειώνεται ότι το 2016 ο Σύνδεσμος ίδρυσε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» (ΕΕΠΑΘ), η οποία έχει ως κύριο σκοπό την προαγωγή του οράματος της μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης ως του σημαντικότερου επιχειρηματικού και μεταποιητικού κέντρου της χώρας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.