Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σκληρό χτύπημα στην αγορά από τα νέα μέτρα-Μπαράζ προσφορών από τους εμπόρους

Με προσφορές, λίγο πριν τις χειμερινές εκπτώσεις, ξεκινά το 2022 στο λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη - Τι ανησυχεί τους εμπόρους

Να σώσουν ό,τι, και αν, μπορεί να σωθεί επιχειρούν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μια φορά, με την έλευση της καινούργιας χρονιάς, ποντάρουν στις προσφορές, λίγες ημέρες από την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στις 10 Ιανουαρίου.

Κόντρα στην ακρίβεια σε μια σειρά από αγαθά, το λιανεμπόριο επιχειρεί να κάνει μια ύστατη προσπάθεια με τη διενέργεια προσφορών την ώρα μάλιστα που έχουν συσσωρευτεί σημαντικά αποθέματα προϊόντων στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα του 2021 αρκετές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, με πολλές αλυσίδες καλλυντικών μεταξύ αυτών, έριξαν τις τιμές των προϊόντων τους έως και 50% προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις το κατόρθωσαν καθώς δεν ήταν λίγες οι καταναλώτριες που στήθηκαν στην ουρά για να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές τα καλλυντικά της αρεσκείας τους. Αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις καταστημάτων ένδυσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βλέποντας τις χαμηλότερες τιμές αποφάσισαν να κάνουν κάποια ψώνια.



Παράλληλα πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων ξεκίνησαν τις προσφορές στα e-shops τους από τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ οι προσφορές ισχύουν και στα φυσικά καταστήματα από σήμερα το πρωί.

Οι καταναλωτές δέχονται καταιγισμό μηνυμάτων, τις τελευταίες ημέρες, για τις χαμηλότερες τιμές, στις οποίες προσφέρονται συγκεκριμένα προϊόντα. Η επανάληψη, ωστόσο, με την οποία πραγματοποιούνται προσφορές ακόμη και από τις πλέον δημοφιλείς πολυεθνικές αλυσίδες ένδυσης καταδεικνύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιανεμπόριο, που ακόμη και τις ημέρες των εορτών κάθε άλλο παρά δούλεψε όπως θα ήθελε.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Φιλιππίδη, πριν λίγες ημέρες στη Voria.gr, στην οποία ανέφερε πως «η αγοραστική κίνηση είναι πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες των εμπόρων της Θεσσαλονίκης». Η αλήθεια είναι πως κινήθηκαν περισσότερο τα όποια είδη είχαν σχέση με μικροδωράκια και με τα παιδικά.

Τα περιοριστικά μέτρα επέτειναν την αναδουλειά

Την ίδια ώρα όπως λένε έμποροι της Θεσσαλονίκης «οι ανακοινώσεις περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση μέσα στην τελευταία εβδομάδα του χρόνου ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας δύσκολης χρονιάς, που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η έλευση του πέμπτου κύματος της πανδημίας, των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 δεν επέτρεψε στους ιδιοκτήτες, στους εργαζομένους των επιχειρήσεων και στους καταναλωτές να ανασάνουν ψυχολογικά και οικονομικά την περίοδο των εορτών».

Σύμφωνα με τους ίδιους «καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι μέρες που τα εμπορικά καταστήματα έκαναν ικανοποιητικούς ή έστω υποφερτούς τζίρους. Η παγωμάρα που επικράτησε στο αγοραστικό κοινό μετά την έναρξη των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες στις αρχές Νοεμβρίου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κρατά πολλούς από αυτούς μακριά από τις αγορές που απαιτούν φυσική παρουσία».

Αυτό που προβληματίζει τους εμπόρους είναι η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς για το επόμενο διάστημα εκτιμούν πως θα κερδίσει περαιτέρω έδαφος. Δεδομένης της αυξητικής πορείας της μετάλλαξης Όμικρον, όπως λένε, θα κάνει όλο και περισσότερους καταναλωτές να στραφούν στη λύση των διαδικτυακών αγορών. Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως «τα καταστήματα του λιανεμπορίου παραμένουν ανοιχτά και είναι ασφαλείς προορισμοί».

Σύμφωνα με εμπόρους, μέσα από αυτόν τον συνεχή πόλεμο θα πρέπει να βγουν ζωντανές και οι εμπορικές επιχειρήσεις, ικανές να επιβιώσουν όταν επιστρέψουν στη νέα κανονικότητα. Παρά, τις μέχρι τώρα αισιόδοξες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, όπως λένε οι ίδιοι, τα ερωτήματα στο λιανεμπόριο τελευταία πληθαίνουν αναφορικά με το πόσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν το 2022.