Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βγήκε το Αλκίππη και καθαρίζει το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό (φωτο+vid)

Το ειδικό πλοιάριο Αλκίππη βγήκε να καθαρίσει τη θάλασσα από το φυτοπλαγκτόν που είχε σήμερα καλύψει μεγάλη επιφάνεια

Καλυμμένα με φυτοπλαγκτόν ήταν σήμερα νωρίς το πρωί μια μεγάλη επιφάνεια του Θερμαϊκού κόλπου, στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, το πράσινο στρώμα ξεκινούσε από το λιμάνι, όλη την επιφάνεια και επεκτεινόταν περίπου έως το ύψος της Αριστοτέλους.

Μετά τη συμφωνία με ιδιώτες στην οποία προχώρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, το ειδικό πλοιάριο Αλκίππη βγήκε να καθαρίσει τη θάλασσα.

Για αρκετή ώρα το σκαφάκι της εταιρείας North Aegean Slops απομάκρυνε τις ποσότητες του φυτοπλαγκτόν από τον Θερμαϊκό κόπλο.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr η σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΦΥΠΕΚΑ με την εταιρεία North Aegean Slops έχει λήξει από τις 13 Ιουλίου, που σημαίνει ότι εδώ και περίπου 20 ημέρες ο Θερμαϊκός δεν καθαριζόταν. Παρ' όλα αυτά το ειδικό καραβάκι της εταιρείας έβγαινε κάποια πρωινά, ήδη από τε τέλη Ιουλίου, προκειμένου να απομακρύνει τις ποσότητες φυτοπλαγκτόν και τα σκουπίδια. Ωστόσο, είναι τέτοια η ένταση του φαινομένου αυτή την περίοδο που όπως φαίνεται δεν αρκούν αυτές οι εξορμήσεις.

Image
Image

Για το θέμα παρενέβη ο υφυπουργός Στάθης Κωνσταντινίδης, προκειμένου αρχικά να βρεθεί μια προσωρινή λύση μέσω ιδιωτών μέχρι να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΟΦΥΠΕΚΑ που βγήκε στον αέρα μόλις την 1η Αυγούστου για τη χρηματοδότηση και την υπογραφή νέας σύμβασης για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου.

Image

Τον Αύγουστο τα χρήματα που απαιτούνται θα τα καλύψει η ΕΥΑΘ και έτσι το ειδικό πλοιάριο θα βγαίνει για καθαρισμό πέντε φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υφυπουργού, χορηγικά θα καλυφθεί και ο Σεπτέμβριος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον διαγωνισμό.

«Καλύπτουμε εκ των ενόντων αυτό το πρώτο διάστημα. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τη δρομολόγηση μίας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα μας καλύψει για τους επόμενους μήνες και σίγουρα θα υπάρξει ένας διαγωνισμός που θα δώσει μία μεσοπρόθεσμη κάλυψη για κάποια χρόνια, παράλληλα με μία πρωτοβουλία που θέλουμε να πάρουμε για μία μελέτη συνολική για τον Θερμαϊκό», δήλωσε χθες ο κ. Κωσνταντινίδης.