Skip to main content

Τι μάθαμε από τους πρώτους εννέα μήνες της δημαρχίας Ζέρβα

Ένας απολογισμός της παρουσίας της νυν διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη νίκη του Κ. Ζέρβα στις 2 Ιουνίου 2019.

Οι πολιτικές επέτειοι προσφέρονται για αναστοχασμούς, επισημάνσεις και προσωρινές αποτιμήσεις, όμως, όταν πρόκειται για μια δημοτική αρχή, η οριστική κρίση των πολιτών είναι αυτή που μετράει κι αυτή θα εκφραστεί σε περίπου τρία χρόνια. Ωστόσο, με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη νίκη του Κωνσταντίνου Ζέρβα στις 2 Ιουνίου 2019, κάποιες πρώτες παρατηρήσεις έχουν τη σημασία τους καθώς, όπως λέγεται, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Ο κ. Ζέρβας κλήθηκε να διοικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης έχοντας εξ αρχής ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα καθώς, ελέω εκλογικού συστήματος διέθετε μόλις το 1/7 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, ήτοι επτά στους 49. Το πρόβλημα αυτό επιχειρήθηκε να λυθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορούσε κάποιες σημειακές νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες εξασφαλίστηκε κάποια στοιχειώδης λειτουργική πλειοψηφία, κυρίως στις δύο αποφασιστικές επιτροπές, την Οικονομική και την Ποιότητας Ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δεύτερος τρόπος ήταν πολιτικός καθώς, χωρίς πολιτικές πλειοψηφίες, όσες τροπολογίες και να υπάρξουν το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό. Το πολιτικό πρόβλημα ο κ. Ζέρβας επιχείρησε να το λύσει με έναν δικό του τρόπο. Ενώ στην αρχή φάνηκε να επιδιώκει συγκλίσεις με άλλες παρατάξεις, στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων, στην πορεία άλλαξε στάση και σταδιακά διαμόρφωσε πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, διεμβολίζοντας τις υπόλοιπες παρατάξεις σε στελέχη των οποίων προσέφερε θέσεις στη διοίκηση του δήμου και άλλων φορέων. Το πόσο επιτυχής και μακρόπνοη θα αποδειχθεί αυτή η λύση θα φανεί στην πορεία.

Ωστόσο, κάποιες πρώτες συνέπειες αυτού του τρόπου συγκρότησης πλειοψηφίας εμφανίζονται ήδη στον τρόπο πολιτικής λειτουργίας του δήμου. Ελλείψει ισχυρής δημοτικής ομάδας το σύστημα διοίκησης του δήμου είναι εξαιρετικά δημαρχοκεντρικό, με όλες τις αποφάσεις, ακόμη και για ήσσονος σημασίας ζητήματα, να περνούν από τον ίδιο. Είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Ζέρβας διοικεί τον δήμο μαζί με μια ευάριθμη ομάδα, κυρίως συμβούλων, μαζί με μερικούς από τους αντιδημάρχους του.

Μέσα στην πασπερμία των υποψηφιοτήτων, αυτή του κ. Ζέρβα ξεχώρισε και για τον επιπλέον λόγο ότι εμφανίστηκε ως ακομμάτιστος. Ωστόσο, πολύ γρήγορα έσπευσε να ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εθνικές εκλογές έκλεισε διακριτικά το μάτι προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο συνάντησε, άλλωστε προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη, παρέστη στο συνέδριο του κόμματος κι επίσης, έχει ταυτόσημες απόψεις με τη Νέα Δημοκρατία για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Λογικό, θα πει κανείς, αφού υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στις, χωρίς σταυρό, εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, έστω και στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος του εντυπωσιακού 67% που πήρε στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Ζέρβας το οφείλει σε ψηφοφόρους πέραν της κεντροαριστεράς οι οποίοι εμφανίζονται τώρα δυσαρεστημένοι με τη μετέπειτα στροφή του. Από την άλλη, βεβαίως, τις όποιες απώλειες θεωρείται βέβαιο πως θα τις ισοσκελίσει, ενδεχομένως και να τις υπερκεράσει, από τη δεξαμενή ψηφοφόρων των πολλών δημοτικών συνδυασμών (Ταχιάου, Ορφανού, Ψωμιάδη κ.λπ.) που είχαν πολιτική αναφορά στο χώρο της ΝΔ.

Τους πρώτους μήνες της θητείας του ο κ. Ζέρβας αυτοεγκλωβίστηκε σε μια αντιπαράθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Μπουτάρη. Τόσο σε επίπεδο πολιτικού λόγου, όσο και σε επίπεδο πράξεων. Από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η ακύρωση της περαιτέρω πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, ενώ έχει παγώσει και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Παράλληλα, μια επιχείρηση να ξηλωθούν κάποια από τα πασσαλάκια τα οποία είχε τοποθετήσει η διοίκηση Μπουτάρη, σταμάτησε, ευτυχώς, στην αρχή της. Εδώ και λίγο καιρό πάντως, ο Ζέρβας έχει γυρίσει σελίδα, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στον προκάτοχό του.

Το πρώτο «δικό του» δείγμα γραφής δόθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων στις οποίες η διοίκηση Ζέρβα έβαλε τη δική της σφραγίδα, επιτυχημένη κατά γενική ομολογία, κυρίως σε σύγκριση με τα μουντά Χριστούγεννα των διοικήσεων Μπουτάρη. Παράλληλα η σημερινή δημοτική αρχή έχει να επιδείξει κάποια θετικά αποτελέσματα κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη λεγόμενη ευταξία της πόλης (καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της Καθαριότητας, κυρίως στο κέντρο, απομάκρυνση εγκαταλειμμένων περιπτέρων, αποκαθήλωση ετοιμόρροπων κτισμάτων, εντατικοποίηση ελέγχων για παράνομες σταθμεύσεις, παρεμβάσεις σε διάφορα πάρκα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε πολλές από τις λειτουργίες του δήμου που έχουν να κάνουν και με τον πολίτη κ.ο.κ.).

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Ζέρβας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει σε όλα τα φλέγοντα θέματα της πόλης, ακόμη και εάν δεν ανήκουν τυπικά στις αρμοδιότητές του. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών όπου ο δήμαρχος κινήθηκε προσωπικά προκειμένου να δρομολογήσει αγορά, εκ μέρους του δήμου, πενήντα λεωφορείων από την Λειψία τα οποία, εφόσον τελικά αγοραστούν, θα τα δωρίσει εν συνεχεία στον ΟΑΣΘ.

Επίσης δείχνει διάθεση να παρακολουθεί στενά την πορεία επίλυσης των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης (π.χ. μετρό) και να πιέζει όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα το οποίο θα καθορίσει εν τέλει, το τελικό πρόσημο της διοίκησης Ζέρβα, είναι τα οραματικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ξεδιπλώσει στα σχεδόν τρία χρόνια της εναπομείνασας θητείας του. Να περιγράψει, δηλαδή και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες και έργα τα οποία θα φέρουν τη δική του σφραγίδα. Κάποιες πρώτες ενδείξεις επ’ αυτού ήδη έχει δώσει, όπως για παράδειγμα οι εξαγγελίες για ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, της παλιάς παραλίας, αξιοποίηση των Στάβλων της Παπάφη, αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κ.λπ.

Σε αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και η συμφωνία συνεργασίας του κεντρικού δήμου με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας («Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού») στον χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.