Skip to main content

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι αγελάδες με τον διαφωτισμό;

Ο Κωστής Ζαφειράκης σε μία απολαυστική διαδραστική διάλεξη-εξομολόγηση στη στοά Πελοσώφ λύνει κάποιες ενδιαφέρουσες σουρεαλιστικές απορίες.

Τι σχέση έχουν οι αγελάδες με τον διαφωτισμό; Την ίδια σχέση που έχει ο Νόαμ Τσόμσκι με ένα ψυγείο και οι πάπιες της Βόλβης με τα χαϊκού.

Στη διαδραστική διάλεξη-εξομολόγηση του Κωστή Ζαφειράκη "Αγελάδες και Διαφωτισμός" στη θρυλική στοά Πελοσώφ- Παλιό Ταχυδρομείο, στο καφέ του Tom's όλα μπερδεύονται για ξεδιπλώσουν το ελληνικό σουρεαλιστικό αφήγημα των τελευταίων 40 ετών. Από τη Θεσσαλονίκη του σεισμού του ΄78 με τις μονοκατοικίες στον Εύοσμο που είχαν στις αυλές μέχρι και... αγελάδες, στο Τσέρνομπιλ του 1986, στην υπερκατανάλωση των χρυσών χρόνων της ευημερίας  και τέλος στον εθισμό στην πληροφορία, στις εκπομπές μαγειρικής και στα social media.

Κομβικό σημείο στην εξομολόγηση το καλοκαίρι του 2013 που περνάει κάποιες ημέρες στο σπίτι των γονιών του στην Καλαμαριά παλεύοντας με ένα ψυγείο που το φωνάζει Μέρκελ και έχοντας συντροφιά τη γειτόνισσα Βενεδικτίνη, που τον τροφοδοτεί ασταμάτητα με ντόπια αλλά και ...εξωτικά φαγητά και είναι εξπέρ στη μαγειρική της πάπιας. Τη Βενεδικτίνη που νομίζει ότι είναι η Ελένη Ψυχούλη αλλά μοιάζει στον... Μαμαλάκη.  

Το κείμενο του Κωστή είναι αυτο-σαρκαστικό, αστείο και συγκινητικό μαζί και ο ίδιος απολαυστικός στο παιχνίδι του με το κοινό. Δεν του ξεφεύγει τίποτα και η παραμικρή κίνηση, γέλιο, κουβέντα από κάποιον θεατή πυροδοτεί απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Κωστής Ζαφειράκης μετά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη φωτογραφία(δεν παραθέτω όλα όσα έχει καταπιαστεί για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου) δοκιμάζει κάτι διαφορετικό και το κάνει -και αυτό- με μεγάλη επιτυχία. Ο Κωστής δεν προσπαθεί να λύσει τα υπαρξιακά του προβλήματα, ούτε τα δικά μας. Να εποινωνήσει και να διασκεδάσει θέλει τις αγωνίες του και κάπως έτσι πετυχαίνει να ξεχάσουμε και εμείς τις δικές μας και να γελάσουμε με τη καρδιά μας. Δεν αποκαλύπτω περισσότερα.

Σπεύσατε -απαραίτητη προϋπόθεση με καθαρή την καρδιά- μέχρι τέλος Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9 στη Στοά Πελοσώφ να τον απολαύσετε...

Μια διαφορετική διάλεξη από τον Κωστή Ζαφειράκη