Skip to main content

Τι σηματοδοτεί η νίκη Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Κ. Ζέρβας θα κριθεί αυστηρά ως δήμαρχος. Αλλά αρχικά κέρδισε το στοίχημα κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς και αυτό ασφαλώς αποτελεί παράσημο.

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξελέγη χθες με πολύ μεγάλη διαφορά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μια νίκη που αποτελεί δικαίωση για όσους πολίτες πιστεύουν ότι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης καλό είναι να αποκοπεί από τους σφιχτούς κομματικούς εναγκαλισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια πόλη, όπου με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή την περίοδο κυρίαρχη πολιτική δύναμη, ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος ηττήθηκε κατά κράτος.

Το ίδιο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την υποψήφια που υπεδείχθη από το κυβερνών κόμμα. Ασφαλώς παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, οι προσωπικότητες, τα επιτελεία, τα προγράμματα, τα δείγματα γραφής. Αλλά κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ρεύμα που δημιουργήθηκε κατά των επίσημων κομματικών υποψηφιοτήτων στον δήμο, κάτι που στο τέλος οδήγησε στην εκλογή Ζέρβα.

Η Voria.gr επεσήμανε εδώ και μήνες μέχρι την τελευταία στιγμή πριν τις χθεσινές κάλπες, ότι η Θεσσαλονίκη έχει πληρώσει ακριβά τις τελευταίες δεκαετίες τους κομματικούς δημάρχους. Ότι το αυτοδιοικητικό επίπεδο από τη δεκαετία του 1980 δεν της άξιζε, αφού οι δήμαρχοι πάντα κάποια άλλη προτεραιότητα εκτός από την πόλη και τα προβλήματά της είχαν στο μυαλό τους. Κάτι που οι πολίτες κατάλαβαν από το 2010, όταν εξέλεξαν για πρώτη φορά τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και στις δύο του νίκες επιβλήθηκε προβεβλημένων κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Μια κληρονομιά απογαλακτισμού που συνεχίζεται με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Οι Θεσσαλονικείς απέδειξαν με την ψήφο τους ότι δεν χρειάζονται έξωθεν υποδείξεις προκειμένου να ψηφίσουν για το σπίτι τους, τη γειτονιά τους, το πάρκο τους, την πλατεία τους, τα πεζοδρόμια τους, τα σκουπίδια τους, τα κοιμητήρια τους, την παραλία τους. Η πόλη είναι σχετικά μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Άρα μπορούν απευθείας να επιλέξουν τις παρέες τους, χωρίς μεσάζοντες από το Κολωνάκι ή οποιοδήποτε κομματικό όργανο. Συνέβαιναν αυτά κάποτε, οι εποχές ήταν διαφορετικές. Βρισκόμαστε, πλέον, στο 2019 και η έννοια της τοπικής κοινωνίας οφείλει να αποκτήσει νόημα.

Φυσικά στην πολιτική και τις δημόσιες δραστηριότητες όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Γιάννης Μπουτάρης εξελέγη ως ανεξάρτητος, αλλά ο κάθε πολίτης έχει άποψη για το εάν έκανε καλά τη δουλειά του, σε ποιους τομείς πέτυχε και σε ποιους απέτυχε. Αυτό δεν αλλάζει. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο δήμαρχο που αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς ο νόμος της απλής αναλογικής καθιστά τις συνεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο –και μάλιστα όχι με ένα ή δύο, αλλά με περισσότερους συνδυασμούς- υποχρεωτικές.

Ο Κ. Ζέρβας θα κριθεί αυστηρά για όσα θα κάνει ή δεν θα κάνει ως δήμαρχος. Αλλά σήμερα κέρδισε το στοίχημα, κόντρα στους οργανωμένους κομματικούς μηχανισμούς και αυτό ασφαλώς αποτελεί παράσημο. Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αγνόησαν τα κελεύσματα των πολιτικών αρχηγών για τον δήμο, κάτι που αναμφίβολα είναι σημάδι πολιτικής υγείας.