Skip to main content

Τι ζητούν οι δανειστές στο «παρά 5'» της διαπραγμάτευσης

Οι δανειστές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μια ανατροπή που θα βοηθούσε να ξεκολλήσουν οι συζητήσεις.

Προσπάθειες στο «παρά 5'» κυριολεκτικά, του εναπομείνοντος χρόνου, για να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα, κάνει η Αθήνα και όσες δυνάμεις εξακολουθούν να βλέπουν ευνοικά την περίπτωση της στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, απάντησε κατ' αρχήν θετικά στη νέα βελτιωμένη πρόταση, που κατέθεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως η εμπλοκή προήλθε από το Διεθνές Νομ σματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που υποστήριξε χθες βράδυ ότι δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα των συζητήσεων και συνεπώς, απορρίπτεται.

Αυτό που συστήνεται λοιπόν τώρα στην ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα σε μια ανατροπή που θα την βοηθούσε να ξεκολλήσει από το πρόβλημα. Κι ως τέτοια «διαφημίζεται» αυτή που θα «έδινε» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, όπως απαιτούν οι δανειστές και κυρίως τα στελέχη του Ταμείου.

Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα θα άλλαζαν, υποστηρίζεται αρμοδίως. Ως γνωστόν, στις ελληνικές προτάσεις, στο κομμάτι ασφαλιστικό, η μόνη παραχώρηση που έχει γίνει μέχρι τώρα από ελληνικής πλευράς είναι εκείνη που αναφέρεται στην καθολική περικοπή των πρόωρων συντάξεων.

Πέραν τούτου ουδέν, αν και από την πλευρά των πιστωτών, το θέμα είχε αναχθεί σε μείζον σχεδόν από το ξεκίνημα κι αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, είναι ακόμα άγνωστο αν η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια παραχώρηση, έστω στο επίπεδο των μεγαλύτερων επικουρικών.

Η τελική απόφαση - όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις - ανήκει για μια ακόμα φορά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.