Skip to main content

Την Τρίτη στο ΚΑΣ η μελέτη για τον περίβολο του μνημείου της Αμφίπολης

Τζιτζικώστας: «Ένιωσα μεγάλη μοναξιά στο θέμα της Αμφίπολης τα προηγούμενα χρόνια». Μενδώνη: «Χάθηκαν τέσσερα χρόνια στην Αμφίπολη».

Τρέχουν τις εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης, υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως τόνισαν σήμερα η υπουργός, Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αμφίπολη είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και εφόσον μάλιστα χρειαστούν περισσότερα κονδύλια των 2,5 εκ. ευρώ που έχει διασφαλίσει και διαθέτει ήδη η Περιφέρεια για την Αμφίπολη, «θα τα βρούμε».

«Η Αμφίπολη είναι σε απολύτως πρώτη προτεραιότητα και αυτό επιτέλους δεν ισχύει μόνο για την Περιφέρεια, αλλά και για το υπουργείο Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια ένιωσα εντελώς μόνος, μια μεγάλη μοναξιά, σ' αυτό το ζήτημα. Για να υλοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τις οποίες διασφαλίσαμε εδώ και τόσα χρόνια τους απαιτούμενους πόρους πρέπει πλέον να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες. Αν χρειαστούν και επιπλέον κονδύλια θα τα βρούμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το έργο στην Αμφίπολη έχει μείνει πάρα πολύ πίσω», είπε η κ. Μενδώνη. Μάλιστα επισήμανε ότι «τους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης εκτελέσαμε εργασίες στην Αμφίπολη που έπρεπε να έχουν εκτελεστεί από το 2015. Μιλάμε για τέσσερα χαμένα χρόνια. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει. Οι εργασίες εξελίσσονται με πολύ γοργούς ρυθμούς πια. Βάλαμε τις παρεμβάσεις σε μια σειρά. Έχουμε αρχίσει τις ερευνητικές εργασίες έξω από τον Τύμβο Καστά. Εγκαταστήσαμε μηχανήματα παρακολούθησης του μνημείου για να διασφαλίσουμε την απόλυτη ακεραιότητά του κι από την παραμικρή σεισμική δόνηση. Ήδη εκτελούνται εργασίες στον περίβολο».

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στο ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου του μνημείου.

«Τα προηγούμενα χρόνια ο περιφερειάρχης ήταν πολύ μόνος στο θέμα της Αμφίπολης. Αυτό το γνωρίζω πολύ καλά. Σήμερα η κυβέρνηση και το υπουργείο βάλαμε το θέμα της Αμφίπολης στην προτεραιότητα που έπρεπε να το είχαμε βάλει», τόνισε.

Ερωτηθείσα για την οστεολογική ανάλυση και εάν αυτή θα συνεχιστεί, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «η οστεολογική ανάλυση συμφωνήθηκε να γίνει το 2014. Μετά την είσοδο του νέου έτους θα γίνει συνάντηση με το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό, για να γίνει η απαιτούμενη έρευνα (γεωλογική, αρχαιολογική κ.ά.) γύρω από τον Τύμβο Καστά και να αρχίσει επιτέλους η οστεολογική μελέτη».