Skip to main content

Το Ευρωκοινοβούλιο τίμησε τον Μανώλη Γλέζο - Μια αίθουσα πήρε το όνομα του

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Μανώλη Γλέζο - Έδωσε σε αίθουσα το όνομα του εμβληματικού αγωνιστή, την ημέρα που θα συμπλήρωνε τα 100 του χρόνια

Αποστολή στις Βρυξέλλες - Θανάσης Μυλωνάς

Τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, τον εμβληματικό αγωνιστή Μανώλη Γλέζο τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας σήμερα την ημέρα που θα συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής, το όνομα του σε μία από τις αίθουσές του.

Διαβάστε: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Μανώλη Γλέζου - Η σκηνοθέτις μιλά στη Voria.gr

Παρόντες στην τελετή η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, επικεφαλής των ευρωπαϊκών ομάδων της Αριστεράς, των Πρασίνων των Σοσιαλδημοκρατών, ευρωβουλευτών και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ώρα που άλλοι νομιμοποιούν την ακροδεξιά. Ο Μανώλης Γλέζος πάνω από όλα ήταν εθνικός, ήταν οικουμενικός. Ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό για όλους τους λαούς του κόσμου».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Μανώλης Γλέζος «δεν ζούσε για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντοτε χρήσιμος στους αγώνες τους καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στη δράση, στον αγώνα, στην κινητοποίηση, στους δρόμους, παντού. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διδαχή του».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες».

«Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο, είναι σήμερα καθήκον για όλους εμάς, ταυτόσημο με αυτό για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών: Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης. Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες στο μέλλον. Αλλά η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτή είναι η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μνημόνευσε την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στην συμβολή του στην προσπάθεια της εθνικής συμφιλίωσης.

Ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε βουλευτής και πρόεδρος της ΕΔΑ. Και όντας συνεπής στα ραντεβού του με την ιστορία του τόπου, δε θα μπορούσε να λείπει από την μεγάλη νίκη της Αλλαγής το 1981.

Εκλεγμένος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας, συνέβαλλε στην ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και την αποκατάσταση της εθνικής συμφιλίωσης στην Ελλάδα.

«Ένα γεγονός που δείχνει το μέγεθος του ανδρός είναι ότι ενώ ως ευρωβουλευτής συνεχίζοντας τον αγώνα του για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και συντονίζοντας τις κοινοβουλευτικές μας ομάδες εδώ στις Βρυξέλλες, δεν δίστασε το καλοκαίρι του 2017 να δώσει εκείνος το στεφάνι στο Γερμανό πρεσβευτή, στο μνημείο εκτελεσθέντων κατοίκων του Διστόμου θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για μια Ευρώπη των λαών, της ειρηνικής συνύπαρξης και της προόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε το ποσό επίκαιρη είναι η κληρονομιά του Μανώλη Γλέζου. «Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις το 2018, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο Δικαστήριο στο πλευρό της οικογένειάς του, στέλνοντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα», είπε.

Για τον Μανώλη Γλέζο μίλησαν ακόμη ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αλλά και εκπρόσωποι των ευρωομάδων των Πράσινων, των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola τόνισε ότι ο Μανώλης Γλέζος εκπροσωπεί μια γενιά που ποτέ δεν παραδόθηκε μνημονεύοντας τους αγώνες του για ειρήνη και δημοκρατία αλλά και την αντιφασιστική του δράση. Συνδέοντας την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο με τις σημερινές εξελίξεις δήλωσε ότι «θα ήταν περήφανος για την ομόνοια του ΕΚ κατά του πολέμου στην Ουκρανία».

«Ακτιβιστής πολιτικός που διαμόρφωσε τα αριστερά κινήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη όπως λίγοι άλλοι», σημείωσε από την πλευρά του ο Συμπρόεδρος της Αριστεράς, Martin Schirdewan και αφού εξήρε τη δράση του Μανώλη Γλέζου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε το κληροδότημα του.

Η Iratxe Garcia Sanchez, Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως σύμβολο αντίστασης κάνοντας λόγο για μια ιστορική ημέρα και η Ska Keller Συμπρόεδρος των Πρασίνων με τη σειρά της αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του αγωνιστή λέγοντας ότι έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο του.