Skip to main content

Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε ορυχείο στο Καζακστάν

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα που σημειώνεται σε δύο μήνες σε εγκατάσταση του ομίλου

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Καζακστάν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο της τοπικής μονάδας της ArcelorMittal, ανακοίνωσε ο παγκόσμιος κολοσσός της χαλυβουργίας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή σήμερα στην κυβέρνησή του να «σταματήσει την συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων με την ArcelorMittal Temirtaou», την τοπική μονάδα του ομίλου, μετά το νέο τραγικό δυστύχημα σε ένα από τα ορυχεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου.

«Πυρκαγιά προκλήθηκε στο ορυχείο Κοστένκο (...) 18 τραυματίες που υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», διευκρίνισαν επίσης οι περιφερειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι «από τους 252 εργάτες του ορυχείου που βρίσκονταν κάτω από το έδαφος την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία, 205 εργάτες ανέβηκαν στην επιφάνεια».

Η ArcelorMittal Temirtau προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι ως τις 10 πμ (07:00 ώρα Ελλάδος) 31 άνθρωποι δεν είχαν ακόμη εντοπιστεί.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα που σημειώνεται σε δύο μήνες σε εγκατάσταση του ομίλου, μετά τον θάνατο πέντε εργατών σε ορυχείο στα μέσα Αυγούστου στην ίδια περιοχή.

Η τραγωδία σημειώθηκε στο ορυχείο Κοστένκο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Καραγκάντα, μια βιομηχανική περιοχή στο κεντρικό Καζακστάν όπου έσπευσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σιρίμ Σαριπκχάνοφ.

Ο όμιλος ArcelorMittal κατηγορείται συχνά από το Καζακστάν, χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, για μη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας ή των περιβαλλοντικών κανόνων.