Skip to main content

Τράπεζα της Ρωσίας: Έκτακτη συνεδρίαση για τη βουτιά στο ρούβλι

Το ρούβλι ανέκαμψε κάπως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, με άνοδο 0,8% στα 98,5975 δολ

Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύριο, Τρίτη, αφού το ρούβλι κατέρρευσε στο επίπεδο των 100 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον περυσινό Μάρτιο.

Διαβάστε: Το ρούβλι συνεχίζει την πτώση του

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 8,5% τον περασμένο μήνα, κάνοντας την πρώτη αύξηση μετά από περίπου έναν χρόνο.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει αναδειχθεί ως δείκτης υγείας για την οικονομία, η οποία πλήττεται από τη συρρίκνωση εσόδων από τις εξαγωγές, αλλά και από την απομάκρυνσή της από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ρούβλι ανέκαμψε κάπως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, με άνοδο 0,8% στα 98,5975 δολ. Το νόμισμα, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 102 νωρίτερα σήμερα, έχει χάσει περίπου το 27% της αξίας του φέτος, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Moneyreview