Skip to main content

Τρικλοποδιά της Μενδώνη στο έργο ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Η παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχει μπλοκάρει μία χρηματοδότηση ύψους 1.080.000 ευρώ.

Ατελείωτα είναι τα εμπόδια τα οποία κρατούν στον πάγο το έργο της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Εκτός από τις τέσσερις προσφυγές οι οποίες έχουν κατατεθεί έως τώρα από τους υποψήφιους αναδόχους (τρεις προδικαστικές και μία στα δικαστήρια), όπως είχε γράψει τον περασμένο Γενάρη η Voria.gr, άλλη μια τρικλοποδιά περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, γεννώντας νέες καθυστερήσεις.

Μάλιστα ως υπαίτια γι' αυτήν την τρικλοποδιά, φέρεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα εξ αιτίας της υπόθεσης Λιγνάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση της υπουργού η οποία εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχει μπλοκάρει μία χρηματοδότηση ύψους 1.080.000 ευρώ, χρήματα τα οποία προορίζονταν για την εκπόνηση μελετών αναστήλωσης και αποκατάστασης πέντε διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου.

Είχαν προηγηθεί μελέτες εφαρμογής και προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης, τόσο για την ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου, όσο και για την αποκατάσταση του εμβληματικού διατηρητέου κτιρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο προορίζεται να στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο Παύλου Μελά. Οι μελέτες αυτές είχαν γίνει με χρηματοδότηση ύψους 460.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Είχαν ξεκινήσει το 2019, έπειτα από ενέργειες του δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) και με στήριξη της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αιφνιδιαστική εμπλοκή

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, ενώ οι μελετητικές εργασίες και αδειοδοτήσεις είχαν προχωρήσει και επρόκειτο να γίνει η δημοπράτηση της κατασκευής των έργων, στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, αίφνης ενεπλάκη στο έργο η υπουργός Πολιτισμού. Η κ. Μενδώνη είχε επισκεφθεί το χώρο του πρώην στρατοπέδου, μαζί με στελέχη του υπουργείου, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη όπου, μάλιστα, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων και η λειτουργία μουσείου αρχαιολογικών ευρημάτων, προερχομένων από τις ανασκαφικές εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης.

Προς υλοποίηση δε αυτής της απόφασης, η κ. Μενδώνη ακύρωσε την ήδη δρομολογημένη πορεία ωρίμανσης των μελετών, διαλύοντας την έως τον Ιούνιο του 2020 Ομάδα Εργασίας της ΜΑΘ η οποία λειτουργούσε υπό την ευθύνη των υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά, της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης και υπό τον διαχειριστικό έλεγχο της ΜΟΔ του υπουργείου Ανάπτυξης, απολύοντας τον συντονιστή επικεφαλής της εκπόνησης των μελετών.

Αντ' αυτών επέλεξε να προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του δήμου Παύλου Μελά και της ΜΑΘ με το υπουργείο Πολιτισμού, με πόρους όμως οι οποίοι θα προέρχονταν από το υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, με την προγραμματική σύμβαση, ουσιαστικά περιθωριοποιεί τον δήμο Παύλου Μελά και ορίζει ως Προϊσταμένη Αρχή και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, την Αναπτυξιακή Μείζονος Θεσσαλονίκης στην οποία τον μετοχικό έλεγχο έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον δήμο Παύλου Μελά να κατέχει μόλις το 4%. Παράλληλα, περιορίζεται σχεδόν καθ' ολοκληρία και ο υποστηρικτικός και ελεγκτικός ρόλος της ΜΟΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδες η προγραμματική σύμβαση σκάλωσε στον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο απέστειλε πίσω στον δήμο Παύλου Μελά τον φάκελο του έργου ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις. Η εξέλιξη αυτή, πέρα από την τελική κατάληξη ως προς τη νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης, προκαλεί νέες καθυστερήσεις, στην ήδη επτάμηνη καθυστέρηση η οποία προκλήθηκε εξ αιτίας της ανάμειξης της κ. Μενδώνη στο έργο της κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά.

Πλέον, δεδομένου ότι το έργο, προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, κάθε μέρα καθυστέρησης γεννά αμφιβολίες ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Πέραν αυτού, με τον πλάγιο αυτόν τρόπο που επιχειρείται, κύριος του έργου δεν θα είναι ο δήμος Παύλου Μελά, αλλά ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της ΜΑΘ.